сряда, 15 декември 2010 г.

Вестник "Русенска поща"


В началото на миналия век в Русе излизат редица вестници:"Последни русенски новини","Дунавска камбана","Русенска зора","Ратник","Време","Дунавска поща","Север","Народна борба","Дунав"-ежедневници,както и седмични вестници.
Сред най известните са в-к Ратник","Русенска поща"и "Дунавска трибуна".
В-к"Ратник"започва да излиза след Първата световна война три пъти седмично.
В-к"Русенска поща"започва да се издава на 8 декември 1921г.от Тодор Петров,Владимир Биков и Натю Стайчев.Той е посрещнат изключително добре от русенската общественост,но се оказва крайно недостатъчен за нуждите на големия град.Собствениците му издават следобедно издание"Дунавска трибуна"на 7 май 1925г.с редактор Кирил Ст.Кръстев.
"Русенска поща" и "Дунавска трибуна"имат собствена печатница.
Кирил Ст.Кръстев е роден в гр.Силистра през 1889г.Завършва Педаготическото училище в родния си град.Първите му публикации излизат в столичния в-к"Камбана"на Кръстю Станчев.През 1914г.е щатен сътрудник на в-к"Камбана"и в-к"Балканска поща"както и кореспондент на двата вестника в Букурещ.Редактирал е в-к"Ратник"и в-к"Русенска поща".Редовен сътрудник на в-к"Зора"на Данаил Крапчев.
Тодор Петров е роден в Копривщица през 1887г.
Владимир Биков е роден в град Хърсово(Хършова)на 17 август 1894г.Тодор Петров и Владимир Биков са настоятели на дружество"Куриер"в Русе от основаването му до 1944г.
Кирил Ст.Кръстев,Тодор Петров и Владимир Биков са осъдени на смърт от т.н. народен съд в Русе по Делото на русенските интелектуалци.
На снимките:Кирил Ст.Кръстев,Тодор Петров и Владимир Биков

2 коментара:

  1. Споменавате в тази статия името на Натю Стайчев. Ще бъда много благодарна, ако можете да ми дадете допълнителна информация за този човек, който мисля, че е мой роднина.

    ОтговорИзтриване
  2. Панайот (Нотьо) Стайчев е създател и първи редактор на "Русенска поща". След около две години той заминава за Бургас, а вестникът е поет от Кирил Кръстев, Владимир Биков а по-късно се включва и Тодор Петров.

    ОтговорИзтриване