четвъртък, 2 декември 2010 г.

Стара Банкя и трагедията на граф Кастел


Старите собственици на вили, и техните наследници разказват историята за смъртта на красивия немски граф, във Военната болница в Банкя.
През миналия век Банкя е красиво курортно градче,известно с лековитата минерална вода.
През 1886г.майор Коста Паница и д-р Асен Шишманов,брат на видния столичен юрист д-р Милан Шишманов,закупуват земя и построяват малък хотел и вила.
Богати софиянци започват да купуват имоти и да строят вили.Банкя става елитен курорт.Появяват се луксозни хотели-"България","Париж"на семейство Русевич ,"Булевард"и"Люлин"на Пенчо Димитров.
През 1907г. започва строежа на Минералната баня, по прект на немския архитект Карл Хохедер.
Кооперациите-хотели излизат на мода.Димитър и Марушка Провадалиеви закупуват апартамент в кооперация "Царевец".Плаща се годишна такса за комплексно обслужване-почистване,пране,приготвяне на храна и прислуга.Други кооперации са "Трапезица","Хисаря","Цар Борис III","Борислава"и др.
През 1932г.на местото на съществуващ в миналото манастир, е построена църквата"Св.Св.Кирик и Юлита".Големи дарители са директорът на БНБ Михаил Тенев и съпругата му Домна,както и Елена и Христо Трънкарови.
Построени са Военно инвалиден санаториум(1928)и Военен санаториум, с концертна зала и южна тераса(1927).
Преди началото на Втората световна война, вилите са около стотина.Някои от тях имат имена-"Роза","Милка","Диана","Преспа","Хортензия"и др.Собственици на вили са известни столични лекари,адвокати,архитекти,търговци,фабриканти и др.Сред тях са-големият хирург проф.д-р Александър Станишев,кардиолога д-р Никола Василев и съпругата му Божана,дъщеря на ген.Георги Попов,Наследникови,Провадалиеви,инж.Георги Генев,дипломата Богдан Кесяков,Коста Балабанов,Чапрашиков и др.
Трагичната съдба на граф Кастел(Luitpold Alfred Freidrich Karl Castell- Castell.представител на висшата немска аристокрация, вълнува обитателите на вилите.Дамите палят свещи в църквата"Св.Св.Кирик и Юлита" за здравето на красивия немски граф,който е само на 36 години.
Немски офицер,член на Датското кралско семейство, той умира от раните си,получени при самолетна катастрофа, на 6 ноември 1941г.Негова съпруга е принцеса Александрин Луиз от Дания,две деца остават сираци.Графът е кремиран в Банкя и погребан в семейната гробница в Hochburg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар