вторник, 26 октомври 2010 г.

Театър "Одеон"

Начало на оперетното изкуство в България е поставено през 1905г. в Пловдив в театър"Люксембург",когато е изнесено цялостно оперетно представление на"Царският пуяк" от италианския композитор Луиджи Бордезе(той живее и твори в Париж и името му понякога се пише Бордез)
Оперетното изкуство има невероятен разцвет през 1920-1944г. в България.
Има няколко оперетни театъра-Ренесанс,Одеон,Кооперативен театър,Свободен театър,Нов кооперативен театър и оперетен театър" Ангел Сладкаров"и др.
Театър Одеон е създаден от артиста Стефан Пенчев през 1932г.
Артисти:Мими Балканска,Рина Пенчева(съпруга на Ст.Пенчев),Тинка Краева,Мара Пенкова,Симеон Симеонов,Стоян Коларов,Коста Райнов,Иван Радев,Велико Росенски,Любен Герасимов,Георги Фратев и др.
Режисьори:Тачо Танев и Стоил Стоилов
Диригенти:Веселин Стоянов и Борис Левиев
Концертмайстор:Васил Стефанов
Художник:Асен Попов
Балетмайстор:Асен Манолов
Балет- прима Мими Михайлова
Постановки:"Богдане,бог да те убие"-музика Христо Манолов,"Госпожица майка ми"-Луи Верньой,"Две момичета на улицата","Заклети ергени"-Л.Фулда,"О,папа"-френска оперета и др.
В някои постановки участва танцовата група на Борис Цонев-40 танцьори.
Големият успех и нарастването на персонала налага разделянето на театъра на две групи-Оперетен в театър"Одеон"и Драматично-комедиен в сградата на Свободен театър(сегашния Музикарен театър)Артистите преминават през различните театрални състави в различни периоди от своята кариера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар