вторник, 12 октомври 2010 г.

Последната любов на Петър Велики





Княгиня Мария Кантемир е последната любов на Петър Велики и в нейните вени тече българска кръв.
Тя е родена на 29.04.1700г. в Цариград, в семейството на Димитрие Кантемир и Касандра Кантакузино.Княгинята е внучка на Мария Гецова Рустева.
Около 1650 в Букурещ се преселва търговецът Гецо Рустев от Никопол.Той забогатява и се сдобива с дребен болярски сан-ключер(ключар).В Букурещ е известен под името Генча Рустя.Неговата дъщеря Мария е една от най красивите и образовани девойки с богата зестра.В нея се влюбва Шербан от могъщия род Кантакузино.Той бил разведен и се оженил за дъщерята на Генча Рустя.Българинът скъпо заплаща това сродяване,изпратен е на каторжен труд в солниците от княза на Влашко Григоре Гика,който вижда в лицето на Шербан Кантакузино опасен съперник за престола.
Шербан Кантакузино става княз на Влашко(1678-1688).Той повишава тъста си в ранг-ворник.Князът е забележителен владетел,прави опити да освободи Влашко от османската зависимост,като се свързва с императора на Германия.Много са и неговите опити да помогне на българите.
Българката,княгиня Мария Кантакузино е ктитор на черкви и манастири,ПРез 1690г. тя построява каменна,богато украсена църква в двора на палата Кантакузино.Архитекг е италианецът Пасена Леви.Черквата се знае като,черквата на Княгинята(Бисерика Доамней)Тя е правила много дарения,в манастира Ватопеди в Света гора се пази сребърен кивот,подарен от нея и дъщеря й.
Мария и Шербан Кантакузино имат един син Георге и пет дъщери-Елена,Мария,Смаранда,Касандра и Балаша.
След смъртта на Шербан престолът е завзет от Константин Брънковяну.Тогава Мария и децата й бягат в Трансилвания,в Сибиу и Брашов.Завръщат се във Влашко през 1714г.Георге Кантакузино(1673-1713)става бан на Крайова.Мария става калугерка в манастира"От едно дърво",където е погребана.
През 1699г.семейство Кантакузино се сродява с династията Кантемир,дъщерята Касандра се жени за Димитрие Кантемир(1673-1723).Той е два пъти княз на Молдова-1693 и 1711.Димитрие е верен подръжник на цар ПетърI,като си осигурява договор,Молдова да стане независима наследствена монархия.След поражението при Прут, княжеското семейство се установява в Москва.Касандра Кантемир умира през 1713г. и е погребана в некропола на Кантемир в манастира Свети Николай.
Деца на Касандра и Димитрие Кантемир са:
1)Мария 1700- 1754
2)Сергей-1707-1780
3)Матвей 1704-1771 жена княгиня Аграфена Я.Лобанова-Ростова(1708-1772)
4)Смарагда 1703-1719
5)Константин 1703-1747 жена княгиня Анастасия Д.Голицина(1697-1747)
6)Антиох 1708-1744 жена княгиня Варвара Черкаская
Фамилия Кантемир са богати и могъщи боляри в Руската империя.Двама от внуците на Мария Рустева-Кантакузино оставят трайни следи в руската история-Мария Кантемир и брат й Антиох Кантемир.
Мария учи старогръцки,латински и италиански,физика,астрономия и музика.Тя среща цар Петър в къщата на баща си.Започва първата любов за нея и последната за царя.Тя придружава владетеля по време на Персийската военна кампания.
Френският посланник докладва в Париж на 08.08.1722-"В случай,че княгинята роди син,царицата се срахува от развод и брак на царя с княгиня Мария."Тя ражда син,но детето умира,носят се слухове,че е отровено по поръчка на ЕкатеринаI.
Мария Кантемир остава с Петър Велики до края на живота му през 1725г.
Антиох Кантемир е руски писател,поет,дипломат.Той е основоположник на класицизма в руската литература.Посланик на Руската империя в Париж(1738) и Лондон(1731г)Приятел на Волтер и Монтескьо.Умира само на 35 години.
Коментар на автора:Ако в България имаше Институт по генеалогия или Отдел по генеалогия към Института по история на БАН,нямаше да има толкова личности по света с български корени,забравени от потомците.

2 коментара:

  1. Изключително интересна информация.Приятно изненадана съм, а и вярвам, че има много известни хора с български корени, за които не се знае, поради липса на организация, която да се занимава с генеалогия. Фамилията Кантакузино не произхожда ли от византийските владетели Кантакузин?

    ОтговорИзтриване
  2. Май сте гледала първия епизод на "Петър Велики"и търсите информация за персонажите?

    ОтговорИзтриване