понеделник, 4 октомври 2010 г.

Художникът Ханс Канон и неговите български корени




"Какво е дал българинът на другите народи"тази книга на Стилиян Чилингиров е написана през 1938г.Тя излиза през 1941г.с финансовата помощ на фондация"Българско дело"(печатница Григор Ив. Гавазов-София).

Фондацията е основана с дарените от Георги Константинов Серафимов 100000 лв.Нейната цел е да пропагандира българските дела и стремежи,да работи за националната просвета,да насажда граждански добродетели.Има два обособени отдела-"Филми"и"Издателство".Председател е Слав Бурджов(сдед 1944г.съден от т.н.народен съд)и членове Никола Толчев и д-р Владимир Данчев.
Стилиян Чилингиров ни представя редица известни личности с български произход,един от които е австрийския художник Йохан Страширибка(Johann Strasiripka)с псевдоним Ханс Канон(Hans Canon).
"Във Виена се е проявил и един бележит художник българин.Той е известен под понемченото си име Йохан фон Канон.А истинското,българското му име е Иван Страширибката или Йохан фон Страширибка.
Биографите след смъртта му са сочили неговия български произход.И те мислят,че"българската кръв,която течала в неговите жили е повлияла върху неговия характер и живот."
В характера си той има и друга психологическа расова особеност,която е свойствена на българите.Въпреки неговата самобитна култура,той е нерешителен.Страширибката се колебае в избора си между четката и меча.Тласкан от една вътрешна сила към художествено творчество,още млад той захваща своите повърхностни опити във Виенската академия,като работи при прочутия проф. Валдмюлер.Но бълзо се насища.Решава да посвети на военна служба и достига до офицерски чин.Скоро разбира,че и тука няма да изтрае,военната дисциплина по своята строгост се оказала противна на свободолюбивия му и независм дух.
Страширибката взема четката с твърдото решение да стане голям майстор.Без да се влияе от каквато и да е школа-пише немската критика-той се издига като самоук.Дарен с голяма творческа фантазия,младият художник обичал много да пътешества.От едно такова пътешествие на изток се завърнал с многобройни скици в чантата си,богат материал за неговите бъдещи картини.Обичал много да ходи и на лов.
Отначало работил в Карлсруе,Германия,гдето оставил голяма стенна и плафонна живопис в дворцовия чакален салон.Оттука минава през Щутгард,гдето също създал доста картини,по забележителни са-"Лов на лъвове","Търговец на скъпоценности","Баядерка"и др.Връщайки се във Виена излага за първи път картината"Рибарката".
Ловните платна заемат централно място в творчеството му.Отличава се с женските си портрети,както и с картините си с религиозен характер.За шедьоври от последните менават-"Ложаата на Св.Йоан и Вотифолтар".Тя е рисувана по поръчка на престонаследника Рудолф по повод сребърната свадба на родителите му-император Франц Йосиф и императрица Елизабет(Сиси).Забележителното му творение"Кръговото движение на живота"се съхранява в Музея на естествените науки във Виена.
Йохан Канон е роден във Виена на 13 март 1829г.Умира в разцвета на силите си на 12 септември 1885г.-само на 55години.
В най красивата част на столицата на Хабсбургите се издига бронзова статуя.Тя представлява плещест,снажен мъж с дълга,буйна,хубава глава като на библейски пророк.Носът има широки ноздри,малко пречупен към върха,дишщ енергия и сила.Чело голямо,набраздено.подпряно от две големи вежди,под които светят като горящ фар проницателни очи.Виенчани са свикнали да го гледат небрежно облечен с обичайното му кадифено палто и широки кадифени панталони,обут винаги в ботуши.
Волният дух на гигантската му фигура,неподчиняван на никакви рамки и зависимост е щастливо изразен от склуптора(статия на д-р Н.Петков,"Забравен български художник в чужбина"-в-к"Мир от 4 юли 1928г.)Така се е отплатила Виена на своя велик гражданин,българин по рождение.Нека поне ние,неговите сънародници,да му запомнят името"
Този завет ни оставя големият българин и писател Стилиян Чилингиров,който за съжаление ние-следващите поколения не сме спазили.Ханс Канон е абсолютно неизвестен в България.
Статуята на художника във Виена е дело на склуптора Рудолф Вейр(Rudolf Weyr)-представител на нео-барока в австрийската склуптора,а българската връзка е че същия прави барелефа на паметника на Васил Левски в София през 1895г. по поръчка на кмета на София, Димитър Петков.
В"Престолонаследникът Рудолф"-телевизионен филм(2006г)ролята на Ханс Канон се изпълнява от световно известния артист Омар Шериф,който не е типичен австриец,вероятно режисьора е търсил физическа прилика с художника.
Ханс Канон получава благородническа титла от австрийския император Франц Йосиф.
Здравка Минчева(Zdravka Mintscheff-Ebenstein)австрийска писателка-изкуствовед, с български произход е написала книга за Ханс Канон в съавторство с Фриц Новотни.Изданието е от 1966г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар