вторник, 19 октомври 2010 г.

Легендарният тенор Арман Токатиян (Токатян)е роден в Пловдив,България


Арман Токатиян(Токатян) е един от най известните оперни певци и оперни педогози в САЩ.
Роден е в Пловдив,България през 1894г в семейството на арменски бежанци от Турция.Оригиналното име на фамилията е Токатлиян и произхожда от името Токат(Tokat),малък град,на север от Истамбул.
Габриел и Виржини Токатлиян пристигат в Пловдив заедно с малката си дъщеря Евгения.В България се раждат синовете им-Леон,Арман и Люсиен-1899.Бащата е аптекар и в Пловдив отваря аптека.
Около 1910 решават да се върнат в Турция,но безуспешно. Заминават за Александрия,Египет. В Александрия бащата отваря аптека в центъра-La pharmacie du Phare.Семейството е много добре финансово,децата учат в частно френско училище.Евгения свири на пиано,Люсиен на флейта,Арман пее.
Арман заминава за Париж да учи за моден шивач по настояване на бащата.Младежът започва да пее в кафене в Латинския квартал и става известен,като певец с голям талант.
През 1919г. вече учи пеене в Милано,където учи, друг роден в България оперен певец-Енрико ди Мазей(Enrico di Mazzei)
Дебюта му в Италия е през 1921г. в Манон Леско на Пучини в Teatro Dal Verme,а две години по късно има договор в Метрополитен опера в Ню Йорк,където пее с великия Енрико Карузо.Дон Хосе в Кармен и граф Алмавива в Севилският бръснар изправят на крака неговите почитатели.
По време на дългата си кариера той прави много успешни турнета в Европа.Става любимец на публиката в европейските столици.
След Втората световна война изнася благотворителни концерти за набиране на средства,които да помогнат на арменски семейства да емигрират в САЩ.
Първата му телевизионна изява е през 1940г, в ролята на Канио от Палячи.Участва с голям успех и във филми.
В плочата Italian popular songs, наред с имената на Бениамино Джили,Тито Скипа,Марио дел Монако ,са имената на Арман Токатян и Енрико ди Мазей,двамата са родени в Пловдив,България.Плочата излиза през 1926г.Продава се в цял свят с огромен успех,у нас също.Българската преса по това време винаги е отразявала изявите на личности,свързани с България.
Любителите на оперното изкуство ще запомнят изпълненията му в Турандот,Кармен,Лакме,Бохеми,Мадам Бътерфлай,Кавалерия Рустикана и др.
Арман Токатиян има две деца-Леон и Глория.Сестра му Евгения се жени за Leon Chichmanian и има три деца-Gabris,Yervant,Marie.
Брат му Леон следва изобразително изкуство в Париж,но умира млад при нещастен инцидент,погребан е в Пер Лашез,Париж.
Другият брат, Люсиен остава да живее в Александрия и също има наследници.Арменците ,както и българите могат да се гордеят,че името на оперния певец се свързва с България.Възможно е той да има роднини в Пловдив.Пловдивчани могат да го отбележат като известна личност,родена в Пловдив,може да се свържат с наследниците на големия тенор и да ги поканят да посетят родното му място.
Пловдивската културна общественост би трябвало да намери начин да почете(паметна плоча,улицаи т.н.)именитите си съграждани.
Арман Токатиян умира от инфаркт през 1960г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар