петък, 1 октомври 2010 г.

Русенска културно-благотворителна дружба


Русенците, живеещи в София са създали "Русенска културно-благотворителна дружба".През 1936г.организацията издава книгата"Последният ден"на своя съгражданин писателя Змей Горянин(Светозар Димитров).Послеслов към книгата е написан от д-р Петър Плакидов-председател и Иван Ст.Гагов-секретар на организацията през 1936г

ПОСЛЕСЛОВ

Русенската културно-благотворителна дружба в София поднася на българските читатели разказите"Последният ден"от Змей Горянин.За сюжети на тези разкази са послужили борбите,радостите и скърбите на старото Русе.

Те ни пренасят в онези времена,когато цял народ,като един беше готов да даде най милото,най скъпото,за да види родната земя свободна,да замени плача и сподавените сълзи с песента на свободния живот.

Русе(Русчук),в тази историческа епоха е дал борци от първа величина,но онези,които останаха да се радват на тяхното дело,не направиха необходимото,за да посочат достатъчно подчертано подвига на техните деди.

Книгата на Змей Горянин идва като идва като пръв почин в това направление. С вещината на добър познавач и художник той възкресява лъчезарните образи на забравените народни светци,народния копнеж за свобода,майчината саможертва,народното проклятие и презрение към предателите.

Русенската културно-благотворителна дружба издава и се заема да разпространява тази книга с пълното съзнание,че върши високо благородно дело,като съдейства да остане тя в нашата литература, един художествен паметник-добър спомен за миналото и добър завет за бъдещето.

Организацията е уверена, че българското общество и обществени фактори ще приемат тази идея с разбиране и ще я подкрепят.

Защото този град Русе, който от векове и до днес бди като страж на българщината и я запазва, незачернена от каквото и да било чуждо влияние, трябва винаги да заема това място в грижите на общественници и държавници, което заслужава. Организацията издава тази книга с желанието да популяризира идеята за издигане на паметник, прославящ и увековечаващ делото на тези, които доведоха ПОСЛЕДНИЯТ ДЕН на черната робия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар