понеделник, 28 юни 2010 г.

Ерна Зак - немският славей пее в София
Erna Sack, Die Deutsche Nachtigall изнася концерт в зала "България" на 26.03.1942г., четвъртък от 20ч и 30мин. Певицата е известна на почитателите на оперната музика в България. Тя е сключила договор с фирма "Телефункен" и нейни плочи се продават в музикалните къщи в България.
Ерна Зак е родена на 06.02.1898г. в Берлин, като Ерна Вебер. Тя е сред най-известните колоратурни сопрани на миналия век. Завършила Пражката консерватория, нейната кариера започва своя възход, когато тя е на тридесет години. Тя е звезда в Берлинската държавна опера. Певицата притежава изключителен глас и Рихард Щраус композира специално за нея.
Тя прави успешни турнета в Австрия, Холандия, Франция и през 1936г. триумфира на сцената на Ковънт гардън в Лондон.
В Рим пее във "Вълшебната флейта" на Моцарт заедно с Тито Скипа и Лучия Албанезе. През 1942г. посещава България.
Ерна Зак е любима певица на Адолф Хитлер и негова почетна гостенка в имението му "Бергхоф" в баварските Алпи.
След Втората световна война знаменитата певица има успешни турнета в Южна Америка - Бразилия, Аржентина, Уругвай и Чили. Тя и съпругът й живеят няколко години в Бразилия, а по-късно в Монреал, Канада, където тя не прекъсва певческата си дейност. В "Карнеги хол" - Ню Йорк тя има съвместни участия с Рихард Таубер и Джоузеф Смит. През 1950г. се завръща в Западна Германия.
С успех преминават турнетата й в Австралия и Нова Зеландия. Тя участва в няколко музикални филма от които най-известните са "Цветя от Ница" - 1935г. и "Нанон". Ерна Зак умира в град Майнц, Германия на 02.03.1972г.

Коментар на автора:През 1942г. Ерна Зак е гостенка на хотел "България" в София. Хотелът е притежавал специална книга за впечатления и пожелания на знаменитости, пребивавали в него. Тази книга е изключително ценна като исторически документ, а също така и от информационен и антикварен аспект. Вероятно тя се намира в някой държавен или частен архив, може би е унищожена. Чудесно би било, ако тази книга с автографите на стотици знаменитости, гости на х-л "България"се издири и публикува.

Няма коментари:

Публикуване на коментар