вторник, 2 февруари 2010 г.

Фотограф на два континента








Снимка: Княгиня Клементина, майката на цар Фердинанд, фотографирана през 1862г. в ателие "Адел"-Виена.

Борис Маждраков е роден в София през 1887. Той започва работа в студиото на пионера на българската фотография Тома Хитров.

Тома Хитров е роден в Ловеч през 1840г.Революционер,участник в Белградската легия,опълченец воювал на Шипка и Шейново.Кариерата си като фотограф започва в Букурещ.Той е запечатал за бъдещите поколения образите на Ботев,Левски,Стефан Караджа,както и единствената снимка на майката на Васил Левски.След Освобождението открива собствено ателие в София на ул.Добруджа.Известно време работи с Йозеф Буреш,баща на проф. Буреш.Неговата съпруга Елена Чернева-Хитрова е първата жена-фотограф в България.

Маждраков по-късно се жени за дъщерята на Хитров- Иванка Хитрова, която също е фотограф. През 1905г. Борис е изпратен от баща си да учи инженерство във Виена, но вместо това той посещава курсове по рисуване. Той си намира работа във фотографското студио Адел.Студиото е собственост на Адел Перлмутер и нейните двама братя Макс и Вилхелм.Открито е през 1862г.През 1890г.вече е известно като ателието на Императорския двор на Франц Йосиф.Намира се на последния етаж на х-л Мюлер във Виена на ул. Грабнер 17.Луксът и удобствата в ателието са достойни за високо поставените клиенти.Студиото е обзаведено с елегантни мебели от абанос с позлата,красиви турски килими, кристални огледала и големи керамични вази с изкуствени цветя.
Борис е ивънредно талантлив и от фотограф става управител на ателието.Негови клиенти са короновани особи,аристократи,артисти,финансисти.

По време на ваканция на Маждраков в София през 1912г. избухва Първата Балканска Война. Той е мобилизиран и взема участие в последвалите войни. Заради неговите фотографски умения Маждраков е привлечен към военното разузнаване.През 1915г.Борис Маждраков прави първата фотографска изложба в България.Експозицията е изложена в галерията на Тръпко Василев(Тръпковата галерия)на ул."Аксаков" 16.Изложени са фотографски снимки на знаменити личности,групови снимки и изгледи.Успехът е голям и всички отзиви в печата не скъпят похвали за таланта на автора.
След края на войните той открива че неговата собственост във Виена е конфискувана; установява се в София и започва работа в студиото на Хитров,където работи с Елена и Иванка Хитрови.

През 1922 преследвайки любовта си към Иванка Хитрова и за да избегне възмездието за застрелването на човек, Борис Маждраков емигрира в САЩ, Ню Йорк. Той се жени и основава студио в своя апартамент над клуб Сторк, създавайки своята търговска марка- M.I. Boris. Маждраков се радва на бърз успех и създава ново студио на 57-ма улица в Манхатън.Негови клиенти и тук са известни личности,както от артистичните среди така и от висшето общество в Ню Йорк.
Той работи кратко за студиото Парамаунт през 20-те години, но напуска когато Парамаунт се мести на западния бряг и искат от него да се премести с тях.
Управата на в-к "Ню Йорк Таймс" му предлагат да премине на щатна работа при тях, замествайки Виктор Георг в техните студия, но Маждраков отказва, предпочитайки да запази своята независимост. През 20-те години той прави много портрети на звезди от киното и театъра в своето студио на 57-ма улица.

През 30-те години неговия стил леко се променя и от по-артистичен става по-реалистичен и той снима редица важни светски събития. Освен фотографии Маждраков се занимава и с фотограми, абстрактни изображения, и рисува върху фотографска хартия. Тези експериментални творби са за наслада на неговото семейство и приятели фотографи. Борис Маждраков умира на 17 Юли 1962г. след като пада в асансьорна шахта на Пето Авеню номер 697 където по това време се намира неговото студио.
Борис Маждраков има двама сина-Том и Иван.Частните колекции на синовете му съдържат портрети,някои от които правени в България и Виена например на княз Алеко Богориди и други.Иван Маждраков е известен американски скулптор.

1 коментар:

  1. Здравейте! Искам да науча малко повече за Тома Хитров, но за съжаление не мога да открия ваш телефон или мейл. Ако можете - моля свържете се с мен на 0889861495 - Мартин Калчев.

    ОтговорИзтриване