понеделник, 22 февруари 2010 г.

Художник на звезди-Кирил Василев
























Кирил Василев е единствения български художник рисувал личности от световния елит.Той е правил портрети на-Цар БорисIII,Анджело Ронкали папски нунций в София-бъдещия папа ЙоанХХIII,американския президент Хари Труман,румънския крал Карол,сръбския крал Петър II и много други световно известни особи.

С някои от тях го свързва приятелство,такъв е случая с Джак Демпси и неговата красива съпруга Хана.

Джак Демпси е американски боксьор роден през 1895г.Той е световен шампион в тежка категория за периода 1919-1926г.Боксьорът е сред най популярните и богати спортисти на своето време.

През 1935г.той открива модния ресторант Jack Dempsey's restaurant в New York city на прочутия Times Square.Ресторантът работи с голям успех до 1974г.

Жени се три пъти.Първата му съпруга е актрисата Естел Тейлър.Развежда се и се жени за Хана Уилямс,певица от популярната група"Сестрите Уилямс".Бракът продължава от 1933-1943г.Те имат две дъщери-Джоан и Барбара.Джак пише няколко книги-професионални и автобиография.Умира през 1983г.

Кирил Василев рисува звездната двойка през 1938г само няколко месеца след пристигането си в САЩ.Той вече е известен в Европа.Кирил и Дечко Узунов участват със свои творби на Световното изложение в Ню Йорк през 1939г.Войната започва,българския художник и съпругата му Маша решават да останат в САЩ.Картините,някои от които са взети от собствениците им за участие в изложението не се връщат в България,тяхната съдба е неизвестна.

Художникът говори френски,още не е научил английски,но това не е пречка да започне неговата дълга и блестяща кариера на американска земя.

Снимки:

Статия във в-к "Заря"
Кирил Василев и Джак Демпси
Джак и Хана Демпси с дъщерите си

Няма коментари:

Публикуване на коментар