неделя, 12 юни 2011 г.

Хариклея Богориди


Хариклея Богориди произхожда от известния български род Богориди.Тя е дъщеря на княз Стефан(Стойко)Богориди, правнучка на Св.Софроний Врачански и сестра на княз Александър Богориди(губернатор на Източна Румелиа).
Тя е родена през 1828г. в Яш,Молдова.Хариклея се жени за Ласкар Кантакузино Паскану(Lascar Cantacuzino Pascanu)молдовски болярин,член на влиятелната фамилия Кантакузини.Те имат дъщеря Адела,която се ражда през 1848г.в Яш.
Хариклея Богориди се жени втори път за датския художник Максимилиян Нисон(Maximilian Nysson).
Умира на 16.10.1860г.в Неапол.
Адела Кантакузино Паскану има интересен живот.Тя получава добро образование,владее чужди езици,пътува много.Младата дама е една от най богатите жени в Молдова.Тя се жени два пъти.
Първият й мъж е Николай Розети Розновану(Nicolae Rosetti Roznovanu),те имат син-Георги(George 1869-1937).След шест години се развеждат,втората съпруга на Николай е Лусия Богориди,дъщеря на Никола Богориди.Лусия е първа братовчедка на Адела,защото майката на Адела,Хариклея е сестра на бащата на Лусия.Семейство Богориди,подобно на други членове на аристократични фамилии,държи под контрол браковете,те са средство за власт и богатства.Вторият съпруг на Адела е Григоре Когълничану,лидер на Консервативната партия в Яш и племеник на известния румънски политик Михай Когълничану.Григоре умира през 1904г. и оставя Адела млада и много богата вдовица.Тя има влечение към езотериката,хазарта и красивите и скъпи бижута.През 1920г.е убита и ограбена мистериозно в дома си.
На снимката:Адела,дъщерята на Хариклея Богориди

Няма коментари:

Публикуване на коментар