петък, 10 юни 2011 г.

Ана Богориди


Ана Богориди произхожда от известния български род Богориди.Тя е дъщеря на Стефан(Стойко)Богориди и правнучка на Св.Софроний Врачански.Родена е през 1812г.в Яш.
През 1839г.се жени за Константин Мусурус,член на известна неофанариотска фамилия и посланик на Османската империя в Лондон,в продължение на 30г.Ана е сестра на княз Александър Богориди,губернатор на Източна Румелия.Тя носи името на баба си Ана(Гана)от Котел,майката на Стефан Богориди,която се грижи за нея.Бабата присъства на сватбата й,в Константинопол,доживява да види правнучета и умира през 1851г.
Ана Богориди-Мусурус има шест деца-Стефан(1841-20.12.1907),Смарагда(1846-1933),Касандра,Пол(1843-1927)Елена и Ралу(Ралука 1848-1923).Децата й са високо образовани и надарени с таланти-рисуват,свирят(Ралука е известна пианистка,а Пол художник и поет).
Най известна е нейната внучка,дъщеря на Ралука и княз Григоре Бибеску Бранкован, френската поетеса Анна де Ноай.Тя е кръстена на баба си Ана Богориди.
Французи,румънци и гърци се надпреварват да я обявяват за своя поетеса-само ние мълчим,малко хора знаят за българската й кръв.
Смарагда се жени за полковник Уорнър Хериот,представител на една от най известните шотландски фамилии(Heriot).В Единбург и днес съществува болница Нериот,улица,училище,строени с дарения на фамилията.
Тяхната дъщеря, Алисън Примроуз Ралука(Alison Primrose Ralouka Heriot) сключва брак с младеж от висшата английска аристокрация-Уолтър Монтагю Дъглас Скот(Walter George Leon Montague Douglas Scott).Тя е родена 1875г.,умира на 8.08.1935г.,погребана в семейната гробница в Единбург,Шотландия.
Ана Богориди-Мусурус умира в Лондон,по време на бал,танцувайки, през 1867г.
Семейство Богориди има изключителни заслуги за развитието на България.Днес,неговите потомци са пръснати по цял свят.Търсим българско лоби в чужбина,а Богориди,защо ги забравихме?

Няма коментари:

Публикуване на коментар