понеделник, 6 юни 2011 г.

Пикник в Бяла черква 1908г.


Бяла черква е планински курорт,на около 30 километра от Пловдив,намира се във вековна борова гора, в Родопите.
Манастирът,посветен на Св.Св.Дамян и Козма, е построен през 11в.,един от най старите по българските земи,разрушен от турците при помохамеданчването на българското население.
Той е възстановен през 1883г.посветен на Св.Св.Петър и Павел.Там се намира резиденция на Пловдивския митрополит.
Това е периода ,в който възникват и първите вили,предимно на пловдивски първенци-д-р Обрейко Обрейков-основателя на Пловдивския панаир,Иван Андонов(дядо на реж.Иван Андонов и областния управител на Пловдив,Андон Андонов),д-р Васил Пеев,син на пловдивския кмет Костаки Пеев,Божкови и др.
Една от най атрактивните вили"Теремок"е построена от арх.Вариклечков, по чертежи на белогвардейската емигрантка Варвара.Технологита е специална,заимствана от сибирските строители.Вила "Теремок"е дървена,без метални сглобки.Първата й обитателка-Варвара,умира съвсем млада от туберкулоза.
Арх.Вариклечков,загубва вилата при игра на карти и тя става собственост на известния търговец на вина Атанас Райчев от Станимака(Асеновград).На снимката -Пикник в Бяла черква през 1908г.

1 коментар:

  1. Интересна ми е връзката на манастира в "Бяла черква" и този над с. Куклен, който днес е "св.св. Козма и Дамян", а е бил "св.св. Петър и Павел"

    ОтговорИзтриване