събота, 11 юни 2011 г.

Смарагда Богориди


Смарагда Богориди(1810-1885) произхожда от известния български род Богориди.Тя е дъщеря на княз Стефан(Стойко)Богориди и правнучка на Св.Софроний Врачански,сестра на княз Александър Богориди(губернатор на Източна Румелия).
Смарагда се жени за молдовския владетел,княз Михаил Стурдза(1794-1884).Имат две деца-Михаил(30.12.1846-30.06.1863) и Мария(1848-1905).
Мария е съпруга на княз Константин Горчаков(1841-1925), дипломат,син на руския канцлер,княз Александър Горчаков.
След детронирането на Михаил Стурдза,семейството се установява в Париж,а за лятна резиденция избира известния немски курорт Баден Баден.
Голямо нещастие сполетява Смарагда,в Париж,при неизвестни обстоятелства, умира сина й Михаил.Младият княз,само на 16г.,учи в парижката гимназия"Наполеон Бонапарт",показва големи качества и способности.Семейство Стурдза е покрусено и издига параклис в Баден Баден,където да бъде погребан.
Параклисът Стурдза(Kapelle Sturdza)е произведение на архитектурното изкуство.Той е последният проект на известния архитект Лео фон Кленц(Leo von Klenze).Изпълнението му е възложено на Михаел Берг.Картините по стените са дело на Wilhelm Ernst Hanschild.
В параклиса са погребани княз Михаил Стурдза,младият княз Михаил,Мария Стурдза-княгиня Горчакова и Смарагда Богориди-Стурдза.
Техните портрети са изработени през 1866г.от известния френски художник, Алексис Йозеф Периньон(Alexis Joseph Perignon 1806-1882).
Параклис Стурдза е паметник на културата в Германия.По силата на дарение,направено от молдовския владетел,княз М.Стурдза,е владение на Румънската Православна църква.
Параклис Стурдза е разположен на чудно красиво място,панорамата е изключителна,надявам се то да стане любима дестинация на българите,които посещават Баден Баден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар