петък, 27 май 2011 г.

История на кулинарното изкуство в България


Енциклопедията на модерното сладкарство,издадена през 1923г.,внася европейски вкус в българското кулинарно изкуство.
Традиционните десерти в България са сладка(от различни плодове),баклави,сладки баници,курабии,сладки пити,сушени плодове,козунак и някои други.
Българки,завършили френски,немски и други училища в България и чужбина,използват кулинарни книги и приготвят торти,кремове и десерти от европейската кухня,но това не е масова практика.
Тази книга отваря вратата за домакините към оригинални рецепти.Българката от средната класа подбира торта или крем ,според случая-всекидневен или по специален празник.
Рецепти,включени в книгата:Creme Sabayon,Charlotte russe,Creme Bavaroise,Creme Mering,Creme de Tarttare,Charlotte de Calville(приготвена с ябълките Калвил),Creme Chantilly,Creme Imperial,Creme Monte Blanc,Creme Tartoise,Creme Genoise,Tarte Mazarini( по името на френският кардинал Мазарини,чиито готвач приготвя тортата,през 1640г.) ,Tarte a la Pistache,Tarte ecossaise,Alcazar tarte.Тези и много други десерти присъстват в менюто на богатите българи,както и на известните сладкарници.

1 коментар:

  1. Здравейте Диана, случайно попадам днес на вашия блог, аз съм изключително заинтересувана от това издание, и като цяло интересите ми са свързани със историята на сладкарството в световен мащаб. Попадайки на това заглавие останах доста впечатлена, удобно ли ще е да попикам къде мога да открия книгата?

    ОтговорИзтриване