понеделник, 30 май 2011 г.

Санда Йовчева


Санда Йовчева е българска писателка,журналистка,преводачка и общественичка.Родена на 6.11.1882г.в Нова загора,завършва гимназия в Стара Загора ,следва славянска филология в Софийския университет,продължава в Загребския университет и завършва през 1907г.
През 1900 участва на среща на представителки на женските дружества от цялата страна.Присъстващите разменят мисли върху положението на жената и нуждата от създаване на Женски съюз.Представени са 20 женски дружества.Една година по късно - юли 1901г.в София,на Първия женски конгрес,изпратените делегатки основават Български женски съюз и провъзгласяват за вестник на съюза-"Женски глас",издаван от Анна Карима.За председател на съюза е избрана писателката Анна Карима,а за секретар Санда Йовчева.
Целта на съюза е умствено и нравствено издигане ,подобряване на живота на българската жена.
По късно,след оставката на А.Карима,дружеството се ръководи в продължение на 20г.от г-жа Юлия Малинова,съпруга на видния председател на Демократичната партия,Александър Малинов.
През 1901г.в състава на съюза влизат 20 женски дружества,по време на нейното ръководство през 1919г те стават 60.
Санда Йовчева изиграва изключително важна роля в създаването и разрастването на Българския женски съюз,за съжаление тя е забравена,подобно на Юлия Малинова,Анна Карима и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар