понеделник, 30 май 2011 г.

История на кулинарното изкуство в България


След Първата световна война излиза домакинското списание"Икономия и домакинство".Негови собственици и издатели са Стефан и Теодора Пейкови.Техният девиз:"Светлината на семейното щастие се запалва в кухнята".
Стефан Пейков ,стопанин и редактор на списанието е завършил Военното училище,следва право и финансии в Брюксел(Universite Nouvelle)и литература в Ecole Superiur,в същия град.Сътрудничи на:"Художествена седмица","Отечество","Български войн","Народна отбрана","Ново време","Военен журнал"и др.Автор е на "Артилерията при Дойран",изключителен научен труд,откупен от Щаба на действащата армия.Занимава се с преводаческа дейност.
Списание "Икономия и домакинство"се заема със задачата да просвещава и издига познанията на българската домакиня в кулинарното изкуство,модата,отглеждането на децата.На страниците му г-жа Теодора Пейкова предлага рецепти и съвети,медицински съвети,социални проблеми.Учудващо е как младите българки "откриват" рецепти.Разменят рецепти по интернет,които можем да видим в готварските тетрадки на майките и бабите си.След Освобождението европейската кухня буквално завладява българските домакини от средната класа.Много българки завършват средно образование в чужбина и чуждестранни колежи в България.Там те изучават домакински и готварски умения.Откриват се кулинарни курсове,често преподавателките са чужденки-австрийки,швейцарки,дори французойки.Образованата и заможна българка подрежда масата по европейски маниер-поставя картончета с имената на гостите,изпраща покани за обяди и вечери,а най богатите по подобие на Двореца и лист с менюто,което ще се сервира,наемат се готвачи и сервитьори.Откриват се представителни магазини на известни европейски фирми за порцелан-Майсен,Розентал,Бавария,чешки порцелан и кристал,английски порцелан от Stoke on Trent.Красиви покривки и салфетки за хранене се продават по магазините,поръчват се както с ръчна,така и с машинна изработка.Тоталитарният режим налага норми в храната на българите.Детски кухни,училищни и работнически столове,липса на подправки и екзотични добавки,внос от далечни страни и Западна Европа,опростяват менюто.Торти(Естерхази,Батенберг,Домино и др.), кремове(Шарлота,Савойски),пандишпани,желета,дребни сладки се смятат за буржоазни прищявки.В сладкарници и ресторанти се сервира беден асортимент от торти(Гараш) и сладкиши.
През 1928г.към списанието започва да излиза седмичния в-к"Женски свят".На снимката -първата готварска книга на Теодора Пейкова,издадена през 1922г.

1 коментар:

  1. Здравейте моя приятел, имам предложение за теб.
    За вашите нужди за заеми между физически лица да се справят с финансови затруднения, или да съживи си дейности или приключване на проект ние сме в състояние да ви заеми, вариращи от 5000 до 5,000,000 лева с лихва направи от 3 до 5% от сумата, която трябва и с условия за погасяване, които правят живота по-лесен.
    Тук е нашата електронна поща: cassandrabazarov@gmail.com

    ОтговорИзтриване