събота, 22 януари 2011 г.

Тодор Христов-публицист,дипломат


Тодор Христов е български публицист,поет,дипломат.
Той е роден през 1890г.в Казанлък.Завършва Казалъшкото педагогическо училище.
През 1910г.работи като учител по френски език в ямболското село Автане,където се запознава с младата учителка Елисавета Багряна.
Става известен като"Печалния принц".Издава цикъла стихове"Пролет иде".
Участва в Балканската и Първата световна война.Пише книгата"23-ти полк",силно впечатлен от геройството на българските войници.Събира материали за 23 пехотен Шипченски полк,издава книгата в София.
В периода 1919-1924г.работи като журналист в София,следва юридически науки.Защитава докторат в Белгия.
Посещава често Балабановото кафене на "Цар Освободител",
сближава се с художниците Константин Щъркелов,Александър Божинов,Никола Кожухаров,с журналисти,писатели и политици.
Владеещ няколко чужди езика ,с богата култура и голямо обаяние, Тодор Христов започва работа в Министерство на външните работи.
Работи като аташе по печата в Берлин и Виена.
Неговите способности са забелязани и той прави блестяща дипломатическа кариера-пълномощен министър в Берлин(1935-1936),Анкара(1936-1940)и Москва(1940).
В Берлин той издава книгата"Das heutige Bulgarien",която запознава немският читател с българската културна и политическа история.
По време на краткия си мандат в руската столица, става известен сред руската интелигенция, с големите си познания в областта на руската литература.
През месец май се устройва среща, между него и съветски писатели,журналисти,общественици.Българският пълномощен министър ги очарова с въсторжените си изказвания за Достоевски,който в този период е поставен в сянка в Русия.
"Следва среща в Съюза на писателите,сказката му се приела добре ,пийнали по чаша вино,през нощта му става зле",по сведения от сестра му(Млада и след два дена умира на 20.06.1940г.,само на 50 години.Погребението се извършва в църквата "Св.София".
Българите губят един изключителен патриот,дипломат и писател,незаслужено забравен от потомците.Той оставя богат личен архив,съхраняван от сестра му София Христова -Трънка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар