събота, 29 януари 2011 г.

Сергей Туцич-режисьор в Народния театър 1903-905г.


Сергей(Сергиян)Туцич е хърватски актьор,режисьор,драматург,писател и журналист.
Роден е през 1872г.в град Пожега,Хърватско.Завършва гимназия ,после взема курсове по склуптора във Виенската академия за изящни изкуства.
Редовен посетител на представленията в Бургтеатър,той взема решение да се отдаде на театъра.
Пътешествал из Европа и Северна Америка, в Испания се запознава с известния френски писател, Едмон Ростан,който оказва силно влияние за бъдещата кариера на Сергей.
Сергей Туцич пише няколко повести и разкази,както и пиеси-"Завръщане"-1897г.,"Край","Магда","Буря"и др.
Работи като режисьор в Задар,Осиек,Сплит и Загреб.
През 1903-1905г.той е назначен като директор-режисьор в Народния театър в София,замествайки на поста,своя сънародник Адам Мандрович.
Обаянието на младия режисьор е изключително голямо, по спомени на съвременници,приет е в столичния елит и това събужда известна ревност в колегите му от театъра.
В театъра цари европейски дух,Сергей поставя няколко пиеси-"Отело"от Шекспир,главните роли са поверени на Адриана Будевска и Владимир Николов,"Силата на мрака"от граф Л.Н.Толстой и др.По негова покана в българската столица пристига хърватския трагик Андрея Фиян и Мария Щроци(Marija Ruzicka-Strozzi),които изнасят няколко представления.Гостуват и други театрални величия от Загребския театър.
След завръщането си в Загреб,работи в Народния театър,издава литературното списание"Laurel".
Политическите позиции на Туцич го принуждават да емигрира в Англия през 1914г.Тук той пише романа "Освободители",който разказва за любовта между дъщерята на български генерал и сръбски офицер.Книгата излиза на 26.11.1918г.Сергей Туцич е автор на книгата "Славянските нации",в която пише ласкаво за българите(според него Пенчо Славейков е поет от световна величина и неговите стихове трябва да бъдат преведени на английски).
Той се установява в САЩ,където работи като журналист.
Умира на 2.09.1940г.в Ню Йорк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар