петък, 28 януари 2011 г.

Николай Ив. Николаев


Николай Иванович Николаев е бесарабски българин,музикален педагог и хоров диригент, с големи заслуги за развитието на българската музикална култура.
Николай Николаев е роден на 8.10.1852г. в Болград,Бесарабия.
Гимназия завършва през 1872г.в родния си град.Уроци по музика и хорово диригентство взема при Феодор Шпакович.
Когато в края на 1872г.,Шпакович подава оставка, като учител и диригент на хора в гимназията,посочва за свой заместник Николаев.
Кмета на Болград,българина Михаил Радионов(след Освобождението той се завръща в България)го назначава на длъжността.
Младият учител става диригент на хора в Болградската църква.
През 1875г. е назначен за директор на Българското училище в Болград, през 1878г. става главен педагог и учител по пеене в Болградската гимназия.
Марин Дринов,министър на Народното просвещение в България, го кани за учител в Софийска мъжка гимназия и управител на Александровския пансион в София.
Николай Николаев организира черковния хор при църквата "Свети Крал",с който взема участие при освещаването на църквата "Свети Стефан"в Цариград, през 1898г.Вълнението на българите, присъствали на историческото събитие,както и блестящото представяне на хора, е описано в българската преса от онова време.
По време на Шипченските тържества,хорът участва,както при посрещането на Великия княз Александър Михайлович,на пристанището във Варна,така и при освещаване на храм паметника на Шипка,съвместно с Петербургския хор. Изпълнението на българския хор впечатлява силно княза и той награждава Николай Николаев с руски орден.
Николай Николаев основава хорът към читалище"Славянска беседа",който изнася множество концерти.
Той е председател на Първия и Втория музикален конгрес в София,на които се вземат важни решения за развитие на музикалното обучение в България.
Николай Николаев участва активно в създаването на Музикалното училище в столицата. Тържества се организират от софийската общественост,по повод неговата музикална дейност-25год.и 50год.юбилей.
Николай Николаев умира през 1938г., като уважаван и ценен,граданин на столицата.

1 коментар:

  1. ЗА МЕН БЕШЕ МНОГО ИНТЕРЕСНО ДА ПРОЧЕТА БИОГРАФИЧНИТЕ ДАННИ ЗА ПОЧИНАЛИЯ МИ ДЯДО.

    ОтговорИзтриване