четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Д-р Паул Леверкюн-немско-български орнитолог


Д-р Паул Леверкюн е световно известен учен орнитолог живял и работил в България в периода 1892-1905г.
Д-р Паул Леверкюн(Paul Leverkuhn)е роден в Хановер,Германия на 12.01.1867г.и умира в София,България от пневмония,само на 39г.
Той е изключителна личност-учен,дипломат,литератор и музикант(така е определен в известието за неговата преждевременна смърт, в публикация на Австралийското орнитологично дружество)
Пристига в България през 1892г.,като частен секретар на българския княз Фердинанд.
През 1893г.е назначен за директор на първата Зоологическа градина в Княжество България.По късно е назначен за директор на Княжеския музей за естествени науки.
Неговите книги и научни публикации в областта на орнитологиятя са много и известни в цял свят-"Fremde Eier in Nest"(Another Birds Eggs in the Nest).Неговите трудове съвместно с Hans von Berlepsch са публикувани през 1890г.Той е близък приятел и колега с Емил Вернер(Emil Werner) и Густав Хартлауб(Gustav Hartlaub).
Неговата научна кореспонденция с известни орнитолози е голяма,тя се намира в различни музеи и архиви-държавни и частни и има историческа и научна стойност.
Д-р Паул Леверкюн умира в България,но къде е погребан и дали неговият гроб се намира в София?Каква част от неговата кореспонденция е в България и къде се намира?Възможно ли е български и немски учени да направят съвместен европейски проект за научното наследство на немско -българския учен д-р Паул Леверкюн?

Няма коментари:

Публикуване на коментар