неделя, 11 юли 2010 г.

Големите дарители в България - Тодор Хр. Пиперевски

Известният индустриалец Тодор Хр. Пиперевски, българин, роден в гр. Щип е подарил на българската държава 100,000,000 лева за здравни и просветни цели. Дарената сума се съдържа в акциите му от "Заводи Никола Чилов". Според завещанието на дарителя този здравно-просветен фонд ще се учреди на негово име при Дирекция на Народното здраве и ще се управлява от тричленен комитет в състав: Проф. д-р Константин Чилов, Богдан Джидров и майор Александър Христов.
Благородният и щедър дарител е дал и този път израз на своя постоянен стремеж да подпомага до сетния си час своя измъчен роден край. Съгласно волята му, с приходите от фонда, ще се изпращат всяка година на специализация в чужбина, двама млади, способни и надеджни лекари, или завършили с много добър успех и показали особени способности студенти медици, които ще специализират вътрешна медицина или хирургия-урология.
Дарителят желае със средствата на фонда да се обзаведе една стая с двадесет легла в новопостроената болница в гр. Щип. Тази болнична стая да носи неговото име и в нея да се настаняват и лекуват за сметка на фонда бедни жители на гр. Щип.
Ако останат свободни средства след осъществяване на горните цели, комитетът има право да ги изразходва по свое решение за други подобни здравно-просветни начинания.
София, 1942г. Тодор Хр. Пиперевски

Няма коментари:

Публикуване на коментар