петък, 1 януари 2010 г.

Капитан Петко Войвода разгромява бунта на Сенклер


Сан Стефанският договор е подписан. Границите на Княжество България са установени. Сюлейман паша е разгромен край Пловдив и отстъпва към Цариград. Сенклер(Хидает паша) не иска да приеме загубата и организира бунт с цел да се саботира Сан Стефанския договор. Той защитава английските интереси в европейска Турция, както и своите собствени, тъй като притежава чифлик около Бургас. Обявява се за главнокомандващ на бунтовниците и започва завладяването на освободените от руските войски части на Източна Родопа планина. Срещу него се изправя Петко Киряков. Сформира дружина с около 400 души. Сенклер го превъзхожда по численост, тъй като разполага с около 3000 бунтовници – турски войници, башибозук, татари и част от местното мюсюлманско население. Сражението започва на 13 април 1878г. в планината Китка, Димотишко. Българите побеждават. Сенклер е напуснал с бягство бойното поле. Той се отправя за Смолянския край, в желанието си да подготви настъпление към Пловдив. На 12 май метежниците навлизат в Чепеларе и продължават на север, на 20 май при Хвойна те претърпяват пълно поражение от руските войски. Сенклер остава жив и продължава да подклажда бунта. Решаващата битка между българския войвода и английския офицер става при Демирлер, бунтовниците са окончателно разгромени. Това е краят на бунта на Сенклер.
Николай Хайтов е пресъздал образа на националния герой Петко Войвода. Той е популярен и обичан от българите.

Преглеждайки семейния архив на Коларови, аз намерих книгата „A residence in Bulgaria, or notes on the resources and administration in Turkey” Автори са Сенклер и Бромфи издадена е през 1869 г. Те познават изключително добре българската история нрави и обичаи .Павел Костов, прадядо на моя съпруг е бил съратник и помощник на Петко Киряков при потушаване бунта на Сенклер.Вероятно книгата е негова.

Станислас Бауер Граам Сенклер е роден през 1835г. и умира през 1887г. Баща му Александър Сенклер е шотландски благородник, бивш английски офицер в индийската армия. Майка му е полякинята Пелагия Косаковски. Негов дядо по майчина линия е граф Йозеф Косаковски. Баба му е Луиза Потоцка. Станислас е роден в замъка Вепрей, намиращ се в имението на дядо му в югозападна Литва. През 1855г. семейството продава имението.
През 1859г., лейтенанта от пехотата на британската армия Станислас Сенклер е произведен в капитан. По-късно той преминава на служба в администрацията на Отоманската империя.
Сенклер е представител на европейската аристокрация, потомствен военен. Той е образован и интелигентен. Неговият чичо по майчина линия е бил адютант на Наполеон при нападението на Москва през 1812г. Сенклер е опасен противник. Това прави подвигът на капитан Петко Киряков още по-вълнуващ, каква сила, съобразителност и любов към Родината са му дали сили да победи този могъщ противник, представител на две империи – Британската и Отоманската.

Потушаването на бунта на Сенклер е ярък пример за български героизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар