събота, 25 септември 2010 г.

Любовната история Георг Якоби и Едит Мелер започва в България


През 1916г. започват снимките на българския филм "Богдан Стимов".
Българското правителство поръчва и плаща този пропаганден филм, за да представи пред световната общественост причините за участието на България в Първата световна война и българската кауза.
За продуцент на филма е избран Пол Дейвидсън - създателят на немската филмова компания "Уфа".
Сценарист на филма е Алфред Дойч, който вече е правил няколко пропагандни филма за Австро-Унгария.
Режисьор е младият и талатнлив немец Георг Якоби(Georg Jacoby).
Едит Мелер(Edith Meller), млада и амбициозна актриса, току-що завършила театралната школа прави чудеса, за да получи малка роля в този филм. С протекциите на австрийския политик и дипломат граф Леополд Бертолд(Leopold von Berchtold) тя получава роля и заминава за България. Граф Бертолд и съпругата му Фердинанда са представители на висшата австро-унгарска аристокрация и са в близки отношения с българския цар Фердинанд. Царя и царицата на България са първите монарси в Европа участвали в игрален филм.
В България започва любовния роман между актрисата Едит Мелер и режисьора Георг Якоби, който има щастлив край и завършва с брак. Филмът "Богдан Стимов" е успех, както за професионалния, така и за личния живот на актрисата. Следва бляскава кариера в около 30 игрални филма. През 1930г. Едит Мелер се развежда с Георг Якоби и това слага край на нейната кариера в киното. Тя умира през 1953г. в Берлин.
"Богдан Стимов" се оказва трамплин и за младия режисьор. Георг Якоби става един от най-успешните немски кинорежисьри до 1945г. Вторият му брак е с ослепително красивата Марика Рьок, една от любимите актриси на Адолф Хитлер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар