вторник, 21 септември 2010 г.

Мариета Йохани Пикавер пристига в София през 1916г.







Мариета(Marietta Johanny Piccaver) Йохани Пикавер, една от най-красивите жени във Виена пристига в София за снимките на първия български пропаганден филм "Богдан Стимов"(Bogdan Stimov Bogdan Stimoff).
Главните роли във филма се изпълняват от цар Фердинанд Български и царица Елеонора, които играят самите себе си, актьорите от Бургтеатър - Лоте Меделски в ролята на Анна и Георг Раймерс в ролята на Богдан Стимов. Съзвездие от известни актьори и красиви актриси пребивава в София, столицата на България.
Пресата широко отразява както снимките, така и личния и професионален живот на актьорите.
Мариета Йохани е родена през 1894г., по време на престоя си в София е само на 22 години , изключително красива и елегантна дама.
В този период тя е съпруга на световно известния тенор във Виенската опера, Алфред Пикавер(Alfred Piccaver).
Български обожател,оставя всяка вечер пред нейната врата кошница с красиви рози. След завършването на снимките, фрау Мариета си тръгва с красив спомен и топло чувство от България - страната на красивите рози, както тя ще я запомни до края на живота си.
След развода си Мариета Пикавер се жени за Габриел Паскал(Gabriel Pascal) - филмов режисьор и продуцент. Той е известен като първия филмов продуцент включил пиесите на Бърнард Шоу в киното. "Пигмалион" е най-известният му филм, номиниран за Оскар.
Мариета Йохани умира твърде млада пред 1934г.

Снимки: Мариета Пикавер и Алфред Пикавер

Няма коментари:

Публикуване на коментар