събота, 10 април 2010 г.

Британският журналист Алън Уикър посещава България


Алън Уикър е най известното име в британската телевизионна журналистика от близкото минало.Неговите репортажи от всички краища на света се излъчват по ВВС и са извъредно популярни.Той посещава България през 1968г. по покана на Комитета за туризъм,вероятно с цел да се рекламират българските курорти.

"Най желаният ерген"в Обединеното Кралство е придружен от годеницата си Олга Детердинг.Звездната двойка редовно присъства в светските хроники на медиите.
Олга е дъщеря на сър Хенри Детердинг,основател на петролната компания "Шел".След смъртта на баща си тя наследява огромно богатство.Нейната майка Лидия Брагатуни(Lydia Bragatouni),известна също като Павлова,е избягала от Русия след Октомврийската революция в Париж.Любовница на арменския петролен магнат Калуст Гулбенкиян ,тя участва в борбата против болшевиките и завладяване отново на петролните полета.

Лидия се жени за Хенри Детердинг и има две дъщери-Олга и Лидия.Нейната колекция от бижута -диаманта "Северна звезда"и перлата "Азра"предизвикват завистта на много дами,включително на Елза Максуел,известна хроникьорка на световния елит.
Олга работи известно време като асистентка на Алберт Швайцер в Африка.Тя е щедра и участва в много благотворителни начинания.

Гостите пристигат от Лондон на 1 юни 1968г и са настанени в х-л България.На другия ден правят обиколка на София,посещават Боянската църква и обядват на Копитото.На 3 юни са приети от председателя на Комитета по туризма-"другаря" Петко Тодоров,по късно от "другарката" Леда Милева,директор на Българска национална телевизия.

Алън Уикър и Олга Детердинг остават две седмици в България,те посещават Мелник,Рилския манастир,Боровец и Пловдив.След това заминават за Черноморието през Карлово,Казанлък,Шипка,Габрово и Търново.Преображенският манастир и Старата столица не са им направили голямо впечатление,г-н Уикър е казва,че той не отразява в репортажите си теми от областта на историята,изкуството и археологията.

На Златни пясъци гостите са настанени в х-л Астория.Хотелът и природата им харесват много.По програма трябва да посетят Слънчев бряг и да преспят там,но те отказват, предпочитат да се върнат на Златни пясъци.Г-н Уикър дори си разрешава да каже,нещо необичайно за британец, че комплекса бледнее в сравнение със Златните пясъци.

Посещават Албена и Балчик,особено им харесва Двореца и градината.Всяка вечер са в различни увеселителни заведения-"Кукери","Кошарите","Колибите","Цигански табор","Воденицата"и др.Алън Уикър и Олга Детердинг изказват възмущение по повод облеклото на сервитьорките в "Манастирска изба",те са облечени като католически монахини.Журналистът смята,че това е неуважение към религиозните чувства на хората
На 14 юни гостите благодарят за чудесното време прекарано в България като гости на Комитета и казват,че ще се върнат "служебно"да снимат филм и си заминават с полет от летище Варна за Цюрих.Повече не посещават България и филм не е направен.
След посещението в България двойката се разделя.Няколко години по късно Олга умира нелепо,задавяйки се с храна на Новогодишно парти в Лондон.

Алън Уикър(Alan Whicker)е жив и здрав,скоро четох интервю с него в британската преса по повод книгата,която пише за своя живот. Надявам се да се намери млад и интелегентен български журналист,владеещ много добре английски език,да направи интервю с Алън Уикър,а също и вестник,който да го публикува.Така 42 години по късно бихме могли да разберем какви са впечатленията му от посещението в България през 1968г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар