понеделник, 4 юли 2011 г.

Димитър В.Стоянов


Димитър Василев Стоянов е български публицист,дипломат и писател.
Той е син на Васил Д. Стоянов,един от основателите на Българското книжовно дружество.Роден е на 6.01.1882г.в София.Учи в Софийската класическа гимназия,френски колеж и правни науки в Париж.Следва няколко семестъра литература,политически и дипломатически науки в Римския и Женевския университети.Работи дълги години като дипломат в българската легация в Рим,в Министерство на външните работи,в Министерството на вътрешните работи,във Финансовото министерство.
Първите си литературни опити прави още като ученик,през 1899-1900г.,в някои детски списания,а след 1903г.редовно публикува в списанията:"Задружен живот","Светлина","Съвременник","Обществена обнова" и др.
Сътрудничи на много столични ежедневници, на политически и културно социални теми.Пише на български и френски език научни трудове и изследвания,свързани с историята на българския емиграционен въпрос,по специално правните аспекти.Негово дело е "Българо френски речник за паспортно дипломатическата служба".
Димитър В.Стоянов е автор на разкази,спомени,новели,публикувани в българския периодичен печат.
Той реферира теми от научен и обществен характер в Софийския и Свободния университети,Софийската търговска камара,Военния клуб,Славянска беседа и в други куртурни институти в столицата и провинцията.
През 1927г.изнася повече от 300 научни беседи в България.
Член е на Съюза на българските археологически дружества,за заслуги към българската култура получава отличия и декорации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар