сряда, 2 февруари 2011 г.

Виенската медицинска школа в България


Виенската медицинска школа е водеща в европейската медицина от миналия век и има голямо влияние в България.
Много български лекари са завършили и специализирали във виенски университети и клиники.Васил Априлов,Асен Шишманов,Стоян Киркович,Васил Молов,Милко Теодоров Балан,Георги Попов,Стефан Бочаров,Димитър Павлович,Борис Клайн,Сава Рязков,Христо Аджаров и много други български лекари, от различни поколения, са възпитаници на виенската медицинска школа.
След завръщането си в Родината ,те продължават своите професионални контакти с колегите си от австрийската столица.
Виенски медици пристигат за консултации в България,както и български пациенти посещават известни клиники във Виена,за консултации и лечение.
Случаят с консултацията на цар Борис III,с виенския професор Ханс Епингер(Hans Eppinger)е най известен,защото се отнася за българския монарх.Професорът е консултирал Йосиф Сталин,румънската кралица Мария и други известни личности.
Лечение във виенски клиники са получавали и много обикновени българи,насочени от български лекари.
Сред най посещаваните професори са:Anton Freiher von Eiselberg-хирург,Clemens von Pirquet-педиатър,Hans Eppinger.
Това колегиално взаимодействие между българските и виенските лекари прекъсва след края на Втората световна война.
Изолацията на българските лекари в продължение на 45г.се отразява ,както на самите тях,така и на пациентите.Студената война е минало и нормалните взаимоотношения между българските медици и техните европейски колеги се развиват в интерес на пациентите.
Българското гражданско общество има какво да научи от австрийците и тяхното отношение към именитите им медици-издигат се паметници,паметни плочи,издават се пощенски марки с лика на известен лекар,създават се комитети за честване на годишнини,именуват се улици,болници и т.н.
Ако направим справка колко почетни граждани на Виена и София са лекари,виенските са много, софийските -единици.
В България има болници,именувани на известни лекари,но дори персоналът не знае биографията на патрона си.
Отношенията между лекаря и пациента трябва да бъдат толерантни,да се развиват в двете посоки.
Медицински документ, издаден на български пациент, през1912г.от Първа хирургична клиника във Виена, от прочутия проф.д-р Anton Eiselberg(31..Професорът е директор на клиниката,през 1931г.председател на Международното дружество по хирургия,председател на Дружеството на лекарите във Виена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар