вторник, 9 ноември 2010 г.

Алманах на забравените български журналисти-д-р Михаил Шумналиев


Д-р Михаил Георгиев Шумналиев е един от първите български журналисти.Роден е през 1877г.Като ученик в Пловдив, едва 16 годишен той сътрудничи на в-к"Работник",издаван в Търново от Никола Габровски.
В София сътрудничи на"Български търговски вестник"(Bulgarische Handelszeitung)издаван от Бернард Кон,както и във "Вечерна поща"на Стоян Шангов.
През 1902г.работи в "България",вестник свързан с правителството на д-р Стоян Данев.
В периода 1905-1907 е на правителствена служба-чиновник в Българското консулство в Солун.Неговите репортажи от Солун до в-к"Дневник"са изпълнени с гражданска и журналистическа доблест.Те дават информация на читателите за жестоките събития в Костурско-опожаряването на Загоричане на християнския празник Благовещение през 1905г.,издевателствата на гръцките андарти над българското население в Емборе и Месимер.Неговите критики към пасивността на консулската служба го правят неудобен и той напуска държавната работа.
Заминава за Белгия и Австрия да продължи образованието си,връща се в България с докторат по правни науки.
Работи в"Камбана"заедно с Кръстю Станчев-1909-1912.
Участва в Балканската и Междусъюзническата войни.
.
Той е член на Централното бюро на Народно либералната партия.Издава вестниците"Промяна"и"Ново слово"
Има печатница"Балкан" на ул."Веслец"111,национализирана 1947г.Умира след тежко боледуване през 1953г.Женен е за Емилия Хаджиоглу от Стара Загора.Негови потомци са Людмил Буббов и Емилия Гълъбова.
.
Сведенията са взети от книгата на журналиста Георги Николов"История на българския всекидневен печат 1877-1932"и от Петър Шумналиев,който беше така любезен да даде информация за генеалогията на Шумналиеви.Поредицата "Алманах на забравените български журналисти"има за цел да извади от забрава всички журналисти, за които Георги Николов е написал книга,журналисти строители на съвременна България.

1 коментар:

  1. Уважаема Диана Коларова,
    В публикувания от Вас материал „Алманах на забравените български журналисти“ от 09.11.2010г. сте допуснала важна фактическа грешка!
    Писателят Димитър Георгиев Шумналиев не е внук на юриста и журналиста д-р Михаил Георгиев Шумналиев.
    Внуците на д-р Шумналиев от брака му с Емилия Хаджиоглу от гр. Стара Загора са: Георги и Петър Михайлови Шумналиеви с баща Михаил, Людмил Буббов с майка Богдана и Емилия Гълъбова с майка Людмила.
    Димитър Шумналиева има роднинска връзка с д-р Шумналиев, но като внук на неговия брат – Димитър Георгиев Шумналиев, и е втори братовчед с изброените по-горе Георги, Петър, Людмил и Емилия. Версията за пряка връзка на Димитър Шумналиев като внук на д-р Шумналиев е художествена измислица, използвана в негов известен роман.
    Д-р Шумналиев умира след тежко боледуване и в крайна нищета през зимата на 1953г., след като в края на 1947г. губи безвъзвратно печатницата си „Балкан“ с последен адрес ул.„Веслец“ 111, която е призната за втората по големина в България.
    Синът му Михаил, завършил икономика в Грац - Австрия, след 1953г., за да оцелее физически, е принуден да работи като хамалин на гара „Перловец“ (днес района на НДК).
    И още нещо. За Вашия материал относно д-р Шумналиев, който изобщо не е забравен, по-подходящото заглавие би било: „Алманах на погубените от Българската комунистическа партия достойни българи – журналисти“.

    С уважение:
    Петър Михайлов Шумналиев

    ОтговорИзтриване