сряда, 10 ноември 2010 г.

Алманах на забравените български журналисти-Никола Г. Данчов


Никола Георгиев Данчов е български писател и журналист.Роден е в гр.Свищов на 04.12.1878г.в семейството на Георги Данчов Зографина и Зина Хаджиденкова.
Баща му Георги е виден поборник,общественик и художник,един от най близките съратници на В.Левски.Член е на временното правителство в Пловдив,многократно е избиран за депутат в Народното събрание.Той редактира и рисува карикатурите в един от първите български хумористични вестници"Таласъм".Създава легендарната литография"Свободна България".
Майка му Зина,произхожда от известната свищовска фамилия Хаджиденкови.Тя е вероятно първата учителка в Свищов,нейни роднини са-художника Николай Павлович,Цветан Радославов-автор на"Мила Родино"и други видни свищовлии.
Никола Данчов учи в прочутата Пловдивска гимназия.Завършва историко-филологическия факултет на Софийския университет.Специализира в Петербург,Виена и Лозана.
Работи като учител в Русенската гимназия и Втора мъжка гимназия в София.
Прекъсва учителската работа и се оттегля в чифлика си в Старозагорско,където прекарва около седем години.После продава чифлика и се връща като учител в София за известно време.
Литературната си дейност започва още в младежките години.Сътрудничи на списанията-"Мисъл","Български преглед","Българска сбирка","Знание","Художник","Обществена обнова","Театър и опера"и др.пише в литературните седмичници-"Развигор","Литературни новини","Литературен глас"и др.
Работи за вестниците-"Балкански вести","Дневник","Нов дневник","Оглед","Българска независимост"и др.Подписва със собственото си име или с псевдонима-Ф.Ф.,понякога пише анонимно.
Издава сборник разкази"Дъждовни дни"през 1901г.,друг "Когато слънцето захождаше"през 1911г.,"Ева"-1923г.
"Аз искам да живея"-драма в пет действия се представя в Народния театър през 1903г.
През 1936г. заедно с брат си Иван издават"Българска енциклопедия",известна като Енциклопедията на братя Данчови.Дело на двамата братя е "Правописен речник на българския книжовен език"-1954г.подписан с псевдонима Братя Славянови.
Никола Данчов е български интелектуалец с европейска култура, извънредно обичан и уважаван от писателското и журналистическо общество през миналия век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар