понеделник, 8 ноември 2010 г.

Минералните води-богатството на България

Минералните води са богатвото на България.
История на минералния извор в Меричлери.
Селото се прочува с минералния си извор.През 1892г.Александър Найденович,правителствен химик и фармацевт,разчиства мястото при извора и открива на дълбочина 2 метра изгнила дървена решетка,която свидетелства,че изворът е бил известен в стари времена.Той анализира водата в извора.
По късно водата се анализира и от друг известен по онова време български химик-д-р Никола Червен-Иванов(Червениванов)
.По препоръка на двамата български специалисти през 1898г.,вода от извора е изпратена за изследване в известната химическа лаборатория във Висбаден,Германия на Карл Фрезениус(Karl Remigius Fresenius laboratory)Водата изследва зетя на Фрезениус,проф. д-р Ернст Хинц(Ernst Hintz),директор на лабараторията и един от най големите специалисти в света по минерални води.Анализът показва,че водата от извора Меричлери е много близка до водата в изворите в Карлсбад.Българската вода съдържа натриев сулфат 2,25,а карлсбадската 2,4.Съдържанието на натриев карбонат съответно е 2,23 и 1,83,ана натриев хлорид-1,12 и 1,83.В някои показатели българската вода превъзхожда карлсбадската.
През 1891г.българското правителство приема закон за студените и топли минерални води,публикуван в Държавен вестник бр.273 от с.г.
Българският Санитарен съвет на 21 януари 1900г. отбелязва на заседание качествата на извора,както и на температурата на водата-22,7 градуса и възможността тя да се пие лечебно.Съветът препоръчва тя да се пие при болести на стомаха,червата,черния дроб,бъбреците и пикочния мехур.Водата е сходна с карлсбадската вода Muhlbrunen.
Минералната вода е бутилирана и през 1902г. е на българския пазар.През 1900г. излиза книгата на проф.Ернст Хинц"Химическо изследване на Меричлерския извор",печатана в Държавна печатница -София.
През 1907г. на изложението в Лондон бутилираната вода от извора в Меричлери печели златния медал на Кралското геолого-географско дружество във Великобритания.
Минералната вода в Банкя
Д-р Асен Ставрев Шишманов,бесарабски българин,медик завършил и работил във Виена,Австроунгарската империя, е един от първите пропагандатори на минералната вода в Банкя.Той изпълнява длъжността главен лекар в столицата.Купува имот в Банкя,защото смята,че комбинацията въздух-вода,близост до столицата,ще превърне града в известен европейски курорт.
Д-р Шишманов напуска България по политически причини и неговата идея остава нереализирана дълги години.
През 1907г.започва строежа на Минералната баня в Банкя по проект на немския архитект Карл Хохедер(Carl Hocheder-1854-1917)професор в Политехниката в Мюнхен.Той е известно име в немската архитектура.По негов проект е построена през 1897-1901г банята в Мюнхен.Ръководител на строежа е арх. Никола Нешев,а предприемачи братя Савови и Никола Рангелов.Банята е тържествено открита през 1911г.Дали жителите на Банкя знаят какво архитектурно бижу има в техния град ?
През 1933г е построен модерен балнеологичен комплекс"Овча купел"
Централната минерална баня в София е построена по проект на големите български архитекти Петко Момчилов и Йордан Миланов в стил сецесион,а стъклописа е дело на проф.Хараламби Тачев.
Курортите в Хисаря,Вършец, Горна баня, Сливенски минерални бани и много други процъфтяват.
Стотици са минералните извори в България и повече от тях са проучвани и разработвани преди 1944г.,защото българските специалисти са предимно европейски възпитаници и много добре са знаели високата цена на това природно богатство.
Снимка:Д-р Асен Шишманов и съпругата му Колко малко се знае за този изкючителен българин-родолюбец,братовчед на Алеко Константинов?Той е един от основателите на Червен кръст в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар