сряда, 24 ноември 2010 г.

Проф. д-р Алберт Нойсер-придворен лекар на Фердинанд Български

Новоизбраният български княз, принц Фердинанд Сакс Кобургота пристига в Княжество България със свита,включваща и лекар.Придворният лекар е млад мъж -д-р Алберт Нойсер(Albert Ludwig Sigismund Neisser).
Той остава около година в България.
Д-р Алберт Нойсер е роден в малко градче до Бреслау(Вроцлав)на 22.01.1855г.,вероятно затова той е познат в България като "поляка".Баща му,Мориц Нойсер е известен еврейски лекар с голяма практика.
Алберт завършва училището"Св.Мария Магдалена"в Бреслау.През 1872г.е студент в известния Медицински университет в същия град.В университета той се увлича от бактериология и имунология,на 24г.публикува няколко научни статии.
В периода 1880-1882 работи в Лайпциг.Година по късно се жени за Тони Кауфман,очарователно момиче от богато еврейско семейство.
През 1907г. е избран за редовен професор в Медицинския университет в Бреслау.Той е един от създателите на Немското дерматологично дружество,Дружеството по венерични болести,в чието ръководство остава до края на живота си.
Автор на редица открития в областта на медицината,известен учен,познат в световната медицина.Неговите открития за венерическите заболявания имат фундаментален характер и не случайно неговия приятел и колега Васерман го счита за един от най големите немски медици.Той е добре известен в България, като откривател на причинителя на гонореята(1879г)под името Алберт Найсер.
Проф. д-р Алберт Нойсер умира в Бреслау през 1916г.
Живота и професионалната му работа са изследвани,но престоят му в България продължава да е почти непознат,надявам се,че българските историци,а защо не и медици,ще дадат своя принос в тази насока.
В българския държавен архив вероятно има достатъчно информация,още повече в този период княз Фердинанд е назначил и унгареца Липай за придворен фотограф,би трябвало да има и снимки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар