понеделник, 14 февруари 2011 г.

Алманах на забравените български журналисти -Владимир Бобошевски


Владимир Бобошевски е български журналист и писател.
Роден във Враца на 8.09.1879г.Баща му,хаджи Вандо Бобошевски е кмет на града,участник в освободителните борби и виден търговец.
Владимир Бобошевски завършва гимназия в София,заминава за Париж,където завършва висше образование в престижния частен университет на левия бряг на Сена -Ecole des sciences politiques.Като студент във Франция публикува редица разкази("О Париж","Стела") в списание "Летописи",издавано от Константин Величков.Кореспондент е на в-к"Мир"във френската столица.
Завръща се в България и става редактор във в-к "Ек".
През 1903г.,заедно с Иван Арнаудов и Никола Василев,съставя сборника "Лъчи",който има за цел да помогне на македонските бежанци.
Три години по късно участва в редактирането на в-к "Балканска трибуна"(La tribune des Balcans),с отговорен редактор Иван Андреев,печатан от Иван Василев Икономов.Сътрудници на вестника са:Михалаки Георгиев,д-р Борис Вазов,Стоян Власаков,Иван Славов-карикатурист и др.Неговите статии по време на бурните политически събития-железничарската стачка,освиркването на княз Фердинанд при откриването на Народния театър,убийството на министър председателя Димитър Петков,показват точни му преценки за ситуацията в България.
Владимир Бобошевски работи в "Нов дневник" и в-к"Реч",в-к"Мир",води политическата страница на в-к"Дневник".
Сътрудничи на в-к"Ратник"в Русе,"Нова борба"в Сливен,"Варненски търговски вестник",както и на в-к"La Defance"в Цариград.
Пише в списанията "Летопис","Българска сбирка","Листопад" и "Светлина".
Издава в-к "Спорт" и пише в "Колоездачен вестник".
През Първата световна война редактира всекидневника "Дневен бюлетин".
През 1918г.след смъртта на баща си,отива да живее във Враца.Там издава и редактира в-к"Трибуна"и в-к"Училищно дело"(1926-1944).Той е кореспондент на вестниците "Мир","Зора" и "Утро",както и на Радио София.
Владимир Бобошевски е автор на книгите:"Бързо преживяни минути","В пазвите на хубава България","Червен бряг -градиво за история" и др.
Псевдоними:Б.Б.,Б-ски,V.B.,Бе Ве,Верус,Руве, В.Кетин,Fleche,както и много статии,които не е подписвал.
Умира на 13.12.1947г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар