сряда, 16 февруари 2011 г.

Алманах на забравените български журналисти-Петър А. Петров


"Тъжна е,от журналистическо гледище,историята на в-к"Отзвук" и съдбата на създателя му,Петър А. Петров,който беше действително един феноменално енергичен и упорит публицист,работил със самоотверженост и честност,за да завърши своята кариера едва влачещ се днес от изнемогвания и лишения..."-пише Георги Николов в "История на българския всекидневен печат".
Петър А.Петров е роден на 18.01.1858г.в Свищов.Завършва частното "Търговско училище"на Димитър Шишманов(баща на проф.Иван Шишманов),в родния си град.
През 1876г.заминава за Браила,когато започва Сръбско турската война,се включва като доброволец във Втори баталион на капитан Райчо Николов(1840-1885).участва в сраженията при Делиград и Гредетин.Награден е със сръбския орден"Таковски кръст"за проявена храброст по време на войната.
След приключване на военните действия се установява в Браила и започва работа като коректор в прочутата печатница на българина х.Д.Паничков.
Участва в издаването на в-к"Тъпан".
Когато се обявява Руско турската война,заминава за Плоещ,където се присъединява към българското опълчение.По време на сражение с турски башибозук,в местността "Зелено дърво"до Габрово,е ранен.Лекува се в болници в Габрово,Русе и Русия.
Завръща се в Родината на 15.11.1877г.,първо в Търново,а после в Свищов,като инструктор в Пощенската станция.
През 1880г.е назначен за зам.началник на Телеграфо-пощенската станция в София.
По време на Сръбско българската война е мобилизиран,като началник на Военно полевата поща в Сливница,Цариброд и Пирот.
През 1886г.е командирован в Пловдив,където извършва реформи в пощенските услуги.
Пенсионира се като служител в Главна дирекция на пощите и съобщенията.
Петър А. Петров е известен като създател на първия "Български алманах",издаден съвместно с висшите чиновници в пощите-Светозар Йовович,Кузман Георгиев и Тодор Любимов.
Той написва първия български наръчник за работа в пощите-"Ръководство по пощите и телеграфите".
Енергичен,упорит и любознателен, Петър А.Петров е сред пионерите в много области на културния и стопански живот в България.Негово дело са:първата книговезна и картонажна фабрика ,"Фото- цинко- хромо-литография"(намиращи се в сградата на Иван Евс.Гешов,преди да бъде преустроена за живеене и да бъде известна на софиянци като къщата на Яблански),както и първия книжен склад в София на ул."Леге".
Продава къщата си и с парите посещава Световното изложение в Париж,през1900г.Там издава вестника"La France et La La Bulgarie",който влючва статистическа информация за българското земеделие,търговия и индустрия.Френското правителство откупува 1000 броя за ведомства и библиотеки.
Петър А.Петров посещава Лондон,където издава "Англо-български бюлетин",но за съжаление успява да набере само 25 английски и 3 български абоната.
В България започва да издава в-к"Отзив"на 17.02.1897г.,като алтернатива на "Български търговски вестник"на Бернард Кон.Конкуренцията е трудна,защото Б.Кон има подръжката на българското(Стефан Стамболов осигурява държавна субсидия)и австроунгарското правителства.
Скоро след създаването на вестника се разиграва трагедията на австроунгарската поданничка Ана Симон,намерена убита в река Марица.Вестникът има водеща роля в разкриването на убийците-градоначалника Новелич и ротмистър Дечко Бойчев.Това засилва авторитета му сред обществото.
Политическите симпатии на П.А.Петров към Либералната партия на д-р Васил Радославов му създават неприятности,когато на власт е Народната партия.Поради ред данъчни изисквания се налага името и собствениците на вестника да се сменят няколко пъти.
Той излиза под следните имена-"Отзив"с хумористична притурка "Фенер","Нов отзвук"с хумористична притурка в-к "Дяволско шило","Отзив-Echo".
Д-р Милослав Ст.Богданов-Диодоно,известен софийски адвокат е гл.редактор а П.А.Петров-собственик.
Верен помощник и съветник е брат му,адвоката Георги А.Петров.
Историята на българския печат отбелязва датата 18.07.1901г.,като историческа,за първи път се печата в-к"Отзив"на розова хартия-отчаян опит на издателя да увеличи популярността си.
През всичките години на своето съществуване във вестника са работили:Петър А.Петров,Георги А.Петров,Антон Делев,Стоян Шангов,Тодор Хаджиев,Никола Йонков Владикин,д-р Г.Балсамов,д-р Чобанов,Григор Начович,,Благой Димитров,Гьорче Петров,Антон Давидов,Христо Тюфекчиев,Борис Сарафов,Теодораки Теодоров,Асен Балкански,д-р Павел Вълчев и др.,както и художниците Петър Морозов,Бояджиев и Afo.

Няма коментари:

Публикуване на коментар