понеделник, 14 февруари 2011 г.

Алманах на забравените български журналисти -Д-р Нейчо Иванов


Д-р Нейчо Иванов е известен български икономист и журналист.
Той е завършил икономика и журналистика в Лайпциг(University of Leipzig),негов преподавател е световно известният професор Карл Бюхер(Karl Wilhelm Bucher 1847-1930).
Като студент в Германия сътрудничи на в-к"Дневник",в-к"Демократ" и списание"Демократически преглед".
През 1907г.се завръща в България и започва издаването и организацията на в-к"Нов дневник"с финансовата подкрепа на брат си,индустриалеца Слави Славов.
Една година по късно вестникът започва да излиза под заглавието в-к "Реч"до 1912г.
Сътрудници и редактори на вестника са известни журналисти,икономисти,писатели,политици и др.,между които са имена като:Иван Плачков-Пеев,Стефан Костов,Григор Начович,Димитър К.Попов-Централния,Петър Бобчевски,Христо Статев,Владимир Бобошевски,д-р Иван Златаров,Стоян Власаков,Александър Кипров,Атанас Делинешев,Георги Данов и др.
Д-р Нейчо Иванов е кореспондент на немския в-к"Берлинер Тагеблат(Berliner Tageblatt)"в София.
Той е сред учредителите на Дружеството на българските писатели и публицисти,негов дългогодишен член и зам.председател.Участва в създаването на в-к"Търговско -промишлен глас",като негов главен редактор,в продължение на пет години.Неговите икономически статии и анализи, на български и международни теми, са изключително ценни за развитието на индустрията и търговията в България.
През 1913г.по инициативата и с подкрепата на Софийската търговско индустриална камара се основава Софийска мъжка търговска гимназия,за директор е назначен д-р Нейчо Иванов.Той остава на този пост до 1946г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар