петък, 31 декември 2010 г.

Густав Еберлайн и статуята на Христо Ботев във Враца


Тържественото откриване на статуята на Христо Ботев във Враца, става на 27 май 1890г.,присъстват княз Фердинанд,Стефан Стамболов,семейството на Ботев,Стефанаки Савов,оцелели ботеви четници,както и роднини на убити четници(Катерина Савова,дъщеря на убития на Милин камък,врачанин Саво Петров,и съпругът й,опълченеца Ангел Печеняков),както и скулптора Густав Еберлайн.
Стефан Стамболов отсяда в къщата на Анастасия(Таса) Николачкова Йончова,сестра на убития на Милин камък,ботев четник,Саво Петров.В"Културно политическа история на Враца" проф.Димитър Йоцов пише:"Задънения сокак покрай Стефанакьовия хан опира до до оградата на най красивата и богата къща на времето,къщата на Николачко Йончов.Рядка и в стара България по своята архитектура,по своите резбовани върху орехови основи тавани,еркери и старинни букови долапи със старобългарски орнаменти,изработени към средата на миналото столетие от дебърски майстори.В тая къща е отсядал Стефан Стамболов и други по висши гости.....Много грешки са направени с прилагането на регулационния план ,като например събарянето на завещаната на общината къща на Анастасия(Таса)Николачкова.Това е грешка,защото има възможност тази къща да се запази за спомен от славното стопанско развитие на Враца преди Освобождението."
Немският професор Густав Еберлайн е роден на 4 юли 1864г.близо до Касел,в семейството на бившия военен, Йоханес и съпругата му Маргарете.
В ранните си години бъдещият световно известен скулптор изпитва влечение към рисуването ,но семейството не разполага с пари,за да плати обучението му.
Той започва да чиракува при известен дърворезбар.
През 1869г.Густав прави уникална кутия с дърворезба,с религиозен сюжет,която привлича вниманието на пруската императрица и тя му отпуска стипендия.
Завършва Берлинската академия.
Известно време пътува в Италия и изучава италианското изкуство и по специално Микеланджело,от когото е силно повлиян в творчеството си.
Статуята" Dornausrieher" e ключов момент в неговата кариера.
Император Вилхелм II му възлага да изработи статуя на композитора Рихард Вагнер, в Берлин и бронзова статуя на император Вилхелм I на кон.
Той е автор на уникалната статуя на немския писател Гьоте, в италианската столица Рим.
Негово дело е Статуята на Свободата в Аржентина.
Густав Еберлайн е много продуктивен творец-множество малки пласики от метал и мрамор.
Той е сред основните дарители за създаване на музей на изкуството, в родния му град.
Густав Хайнрих Ебел
рлайн-скулптор,художник,поет,писател,музикант и архитект е световно известен, сред ценителите на изкуството(23 ноември 2010г.се продаде неговата статуя"Венера и Купидон"в Сотбис)
Умира през 1926г. в Берлин.
Враца ,наред с европейските столици Рим и Берлин, имат паметник,дело на един от най известните европейски скулптори.
През 1890г.врачани са горди с паметника,картичката го показва в оригиналния вид при откриването.

1 коментар:

  1. ЕДНА ГОЛЯМА ФАЛШИВА ИКОНА НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

    Завчера, 9 януари, в един и същи ден - кажи-речи, в един и същи час... си отиват от света три особени личности в националния роден пейзаж: политикът Стефан Савов, вечно неудобният критик на властващите Илия Минев и човекът на изкуството, дългогодишен режисьор в националната телевизия Неделчо Чернев.

    Стефан Савов (1924-2000)

    Баща му е министър в правителството на Царство България - Димитър Савов, известен с това, че внесъл за Българската армия остаряло въоръжение от модернизиращата се хитлерова Германия.

    Стефан Савов – когото в Демократическата партия през парадния вход въведе доносникът на Червената власт Борис Кюркчиев... същият Кюркчиев, самопровъзгласил се през 1990-та за председател на Демократическата партия и чрез подправени протоколи със задна дата обявен за пръв възстановител на една от старите достолепни партии след Десети ноември 1989 година.

    Стефан Савов – който у нас остана загадка как по едно и също време хем бил интерниран от комунистите, ограбен от т.нар. Народна власт, та яде - както твърди - с турците "екмек", хем не пропуснал ни един семестър при следването си, и то не по каква да е специалност, а право, в Софийския университет...

    Стефан Савов, когото агентът на ОФ в младежката организация на Демократическата партия от 1946-та, според собственоръчно писаната си биография от 1951-ва, постави начело за председател, преди да се оттегли в сянка като "почетен председател" на сегашната т.нар. Демократическа партия**.

    Всенародната еуфория през първите месеци след Десети ноември 1989 година

    - ............. ПРОДЪЛЖАВА - 2 ................
    http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2933646/Main/2831655/-
    -
    Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

    ОтговорИзтриване