четвъртък, 11 март 2010 г.

Костантин Маковски-незаслужено забравен художник




Освобождението на България е събитие,което винаги ме е вълнувало.Много са факторите помогнали на българите да бъдат свободни.Американците Юджийн Скайлър и Джанюариъс Макгахан помогнаха с перото си,руските войници с оръжие,а художникът Константин Маковски с четката и боите.Неговата картина"Български мъченици"накара много хора в Русия и Европа да разберат страданията на българския народ.



Константин Егорович Маковски е роден през 1830г.в Москва.Баща му е художник,един от основателите на Московското училище за живопис скулптора и архитектура.Децата в това семейство са възпитани в любов към изкуството.Александра,Константин,Николай и Владимир стават художници.

Константин учи в Московското у-ще,а по късно завършва Петербургската художествена академия.По време на следването си той получава всички възможни награди и медали като признание за неговия талант.



Младежът предприема пътуване в Египет,посещава Балканския полуостров-Сърбия и България през 1876г.Потресен от жестокостите извършвани спрямо българското християнско население ,той изразява чувствата си в картината "Български мъченици".
Ателието му в Петербург, намиращо се на Дворцовия площад, е попурярно сред представителите на дворянството,висшата буржоазия и интелектуалните кръгове.Художникът се проявява като майстор на портрета.Рисува царстващата двойка,С.Л.Строганов,М.Е.Орлов-Давидов,оперния певец О.А.Петров,писателя Иван Тургенев и много други.



" Семеен портрет на Волкови" се смята за най добрия му портрет.Той изобразява висшия държавен чиновник Михаил Волков,съпругата му София Манзей-Волкова и малкия им син Сергей Михайлович Волков-Манзей.Интересна и трагична е съдбата на София.Тя е потомка на шотландския лекар Михаил Манзей, преселник в Русия,семейството й е оставило трайна следа в руската история.Наследница на огромно богатство,след щастлива младост и брак, година след като Маковски рисува семейния портрет, в Ница умира съпруга й.През 1905г.умира чичо й генерал Константин Манзей,брат на баща й.Генералът няма деца и се грижи за нея и малкия Сергей.След смъртта му те го наследяват.Генерал Манзей е участник в Руско -Турската война,участник в боевете около Добрич.Получава награда за участие във всички боеве в тази война-"Бял орел с меч" и златно оръжие с брилянти "За храброст".В България улици в няколко града носят неговото име.След Октомврийската революция семейното имение Боровно,заводите за преработка на желязо и цялото имущество е конфискувано.София и синът й трябва да преживеят ужаса на репресиите през 20 и 30 години и по време на блокадата на Ленинград да умрат от глад,първо Сергей,а след един месец и майка му.



Болярската тематика и сюжети от древноруската история са представени по оригинален начин в картините на Константин Маковски.Антична красота,благородни цветове,златисти тонове,красиви бижута,идеализиране на исторически събития привличат както руски така и чуждестранни колекционери.Известни са картините:"Болярски пир","Избор на невеста за цар Алексей Михайлович","Смъртта на Иван Грозни" "Болярка пред прозорец"и други.
Маковски рисува картини със селски сюжети.Децата са едни от основните персонажи в неговото творчество.Най популярна е картината"Деца бягат от буря".

Художникът участва в много изложби в Русия и чужбина.През 1873г.негови произведения участват на изложба във Виена.Руският писател Фьодор Достоевски силно впечатлен от таланта на художника пише хлалебствена статия.



На Международното изложение в Париж през 1889г.авторът участва с три картини:"Смъртта на Иван Грозни","Съдът на Парис"и"Демона и Тамара".Получава златен медал.

Културните среди в България след Освобождението добре познават и ценят неговото творчество.Неговото участие на Международното изложение намира широк отзвук в българската преса,негови картини са публикувани в списания.
.Неговите над 250 картини, портрети,пана, скици му отреждат място в руското изобразително изкуство.Константин Маковски умира при уличен инцидент през 1915г. в Петербург.

Забравен по време на "народната власт" в Родината си,сега той е реабилитиран.Повече от неговите произведения се намират в чужбина,на търговете за произведения на изкуството те се продават на баснословни цени,стигащи до няколко милиона долара.

В българската преса излезе информация за търг в Ню Йорк на аукционна къща" Сотбис" във връзка с продажба на картина на Василий Верешчагин на българска тема.Авторът на статията само споменава ,че на същия търг е продадена и картината "Три танцьорки" на Маковски. Верешчагин увековечи геройството на българите на връх Шипка,но години преди него Константин Маковски показа страданията им.Художникът е забравен в България,а ние добре трябва да помним,че силата на неговото изкуство накара хиляди хора да станат съпричастни към съдбата на нашия народ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар