четвъртък, 25 март 2010 г.

Художествена хроника-1904г.

"На 6 септември 1904г. се откри в Белград голяма художествена изложба,в която участват всички големи югославски художници.От България участват "Дружеството за поддържане изкуствата в Бъгария"така и новоконституираната зимъс група"Съвременно изкуство" с 80 художествени произведения.По покана на председателя по уредба на изложбата ,Министерството изпрати от страна на първото дружество-директора на Рисувалното у-ще г-н Мърквичка,а от страна на групата "Съвременно изкуство"художникът-портретист г- Никола Михайлов.

Изложбата биде открита от г-н Алекси Карагеоргиевич и трая 15 дни.
През миналия месец в Триест се е поминал на 34 годишна възраст италианският портретист Умберто Веруда.Най известният му портрет е на композитора Джакомо Пучини.По повод кончината на художника сказка за живота и творчеството му в салона на "Славянска беседа"ще чете г- н Илия Миларов.Той лично е познавал Умберто Веруда.
В известната лондонска галерия( New Gallery)ще бъде изложена през месец февруари колекция от произведения на недавно починалия английски художник Джеймс Уислер.Изложбата я устройва Международното дружество за скулптура,живопис и гравюра.Името на Уислер е известно в европейския свят.Роден в Америка,той живее и работи в Европа.Той е почетен член на Кралската академия за изящни изкуства в Мюнхен-Бавария,носител на Почетния легион на Франция и първи президент на Международното дружество за скулптура,живопис и гравюра.Художникът остави голям брой оригинални творби,някои от тя се съхраняват в частни галерии и в музеи в Англия,Франция,Германия и Америка.

Тази година е образуван комитет в Флоренция,на който е предоставена грижата за нареждане на изложба от италианско-византийски работи.Тази изложба ще се открие в град Бадия,който празнува 900г. от своето основаване.Информацията дойде от български студенти,които ще посетят изложбата.

През идущата година от месец юли до октомври се открива годишната изложба в Мюнхенския Glace Palace.Тая изложба е международна през три години,ще бъде украсена и с картините на българските художници,кото още през миналия месец май са били поканени за тази цел.

Във Варна младите художници Казанджиев и Мутафов са направили изложба от своите творения.Тя е била посетена от много хора.Ние не можем да дадем за сега оценка по изложбата ,тъй като представител от редакцията не е присъствал там.
През идущия месец групата"Съвременно изкуство"урежда изложба от работите на недавно починалия млад,21годишен художник Василия Филипов,възпитаник на нашето рисувално у-ще и занимаващ се с църковна живопис.

През декември "Съвременно изкуство" открива своята обикновена годишна изложба."
Текстът е запазен, променен е само стария правопис.Изумително е колко информирани са били българите преди 100 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар