вторник, 2 март 2010 г.

Художник на звезди-Кирил Василев -Палм Бийч ,Маями,Флорида,САЩ


В средата на миналия век Маями Бийч,Флорида е един от най красивите и известни курорти в САЩ.Той е средище на известните и богати мъже и на красивите жени.Къщи притежават Рокфелер,Кенеди,Вандербилт,Елизабет Арден,маркиз де Куевас и много други знаменитости от политическия,финансов и артистичен световен елит.

През пролетта на 1940г.младият български художник Кирил Василев наема мансардния апартамент на известния американски архитект Адисън Мизнер.Ателието му се посещава от много хора,но не всички имат привилегията да му позират.Известен е случаят с Уолис Симпсън,дукеса на Уиндзор,заради,която английския крал ЕдуардVIII абдикира.Той се жени за нея.Тя желае да бъде рисувана,но не и да плати,защото смята,че нейния портрет ще бъде реклама за художника.Кирил Василев отказва да я рисува.

Неговите портрети са изработени с много вкус и блясък и преди всичко с удивителна прилика.Важна част от неговия успех са личния му контакт с известни хора,както и неговата харизма.Той може да бъде забелязан на всички светски събития.Легенди се носят за странния и игрив характер на българина.Негов най добър приятел в забавленията е Henry Schoellkopf von Berge.

Запознава се на прием с Хелън Рич,която води рубрика в "Маями Херълд".Тя силно го впечатлява и той я рисува.Портретът се появява на първата страница на вестника,успеха е голям,интереса към автора също.Следващата поръчка е от г-жа Панкоуст-съпруга на Томас Панкоуст,президент на Търговската камара в Маями и дъщеря на един от основателте на града-Джон Колинс.

Джон Колинс е шесто поколение фермер от Мористаун,Ню Джърси.Роден е през 1837г.Той решава да инвестира във Флорида.Закупува земя през 1891г,две години по късно започва бизнес с авокадо,картофи,банани и кокосови орехи.

Маями е достъпен само с ферибот,през 1913г Колинс построява мост.Бизнесът е семеен-тримата синове и двамата зетя.Имайки нужда от пари за построяване на моста те канят за съдружник автомобилния магнат Карл Фишер.Колинс,Панкоуст и Фишер започват да разработват туризма и строителството в Маями.Те строят хотели,казино,музей.
Войната е напрвила богати много хора,които не знаят какво да правят с парите си.Трябва да се даде възможност да инвестират и да се забавляват.

През 1920г.Фишер организира рекламна кампания,огромни светещи билбордове в Ню Йорк на площад Таймс Скуеър с надпис:"Това е юни в Маями"Всички искат да купят имот,регистрира се бум на прадажбите.Кипи усилено строителство,архитектурния стил е арт деко.През 1935-1936г. Маями оглавява списъка по количество и богатство на строежите в САЩ.Колинс,Панкоуст и Фишер натрупват огромно богатство.

Джон Колинс умира през 1928г,заобиколен от голямо и проспериращо семейство.Една от най красивите улици в Маями Бийч носи неговото име,моста построен от него е наречен Колинс.

Портретът рисуван след смъртта му от българския художник го представя като мъжествен,почтен и достоен човек.

Творчеството на българския художник Кирил Василев може да бъде оценявано по добре,ако се познават хората,които е рисувал.Тези богати и известни хора вероятно добре знаят защо избират него,модерните тенденции в изобразителното изкуство не могат да изместят напълно класическия портрет.Повечето от тях имат по няколко портрета,рисувани от различни художници,между които Салвадор Дали и други имена на деня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар