четвъртък, 7 януари 2010 г.

Филип Ласло получава първата си царска поръчка в България




Творбите на британския художник Филип Ласло неизменно присъстват в аукционните къщи "Кристис" и "Сотбис" и се продават на баснословни цени.
Филип Ласло е роден в Будапеща на 30.04.1869г. Следва в Национабната художествена академия в Будапеща, а след това в Мюнхен. Живее в Будапеща и Виена до 1907г. след което се премества в Лондон и става британски гражданин пред 1914г. Той е женен за Луси Гинес, от известната фамилия Гинес.

През 1894г. директорът на българската издателска къща "Космос" посещава Будапеща и се среща с Алексис Липих, висш държавен служител в Министерство на образованието в Будапеща. Той споделя с Липих, че търси художник, млад, обещаващ и не много скъп, който да да нарисува княза и княгинята на България. Портретите ще се копират и рапространяват в държавни учреждения - министерства, болници, училища и т.н. Липих, чиято съпруга младият Ласло току-що е нарисувал му казва, че познава подходящия художник. Ласло приема българската поръчка.

През есента на 1894г. той пристига през Константинопол във Варна. Отсяда в хотел близо до Евксиноград.Българските владетели са отседнали в лятната резиденция. Филип за първи път рисува короновани особи и не е много вещ в протокола. Царствената двойка проявява много такт и внимание към него. Всеки ден изпращат карета, която да го взема за сеансите.Канят го да обядва с тях.Изискани блюда се сервират на терасата на двореца.Свири оркестър гледката е прекрасна накрая сервират турско кафе.Водят се дълги разговори за политика и изкуство.

Мемоарите на художника са ценен документ, даващ историческа информация за престоя му в България и неговите отношения с царската двойка. Той остава до декември в Евксиноград. После заминава за София, тъй като парламентът открива заседанията си и князът трябва да присъства.



Филип рисува няколко портрета в България- на княз Фердинанд, на княгиня Мария-Луиза - портрет и копие за Народното събрание. Поръчан му е портрет на престолонаследника Борис, подарък за баба му Клементина, портрет на архимандрит Григорий от Пловдив, а също така и копие на портрет на Надежда Станчова.

Преди отпътуването от България, той получава и първите царски подаръци. Княгиня Мария - Луиза му подарява красива игла за вратовръзка с инкрустирани рубини и сапфири, а княз Фердинанд го награждава с Орден за изкуство и наука.
Българският владетел е известен в Европа с изтънчения си вкус. Той е останал извънредно доволен от портрета.Това се разчува във Виена и веднага следва поръчка към Ласло от австро-унгарския император Франц Йосиф І.

Портретът на папа Лъв ХІІ печели златен медал на международната изложба в Париж през 1900г. Ласло е нарисувал над 2000 портрета, едва ли има друг художник рисувал толкова известни мъже и красиви жени. Той увековечава почти целия Аламанах на Гота, посещава почти всички кралски дворове, без Китай. Ласло рисува американският президент Хувър и първата дама. Успехът в САЩ е зашеметяващ. Поръчките са много. Цената за портрет е от 10 000 до 14 000 долара, а за скица - 3000 долара. Това са много високи цени за това време, въпреки това поръчките се увеличават.

Той рисува крал Константин и кралица Олга от Гърция, папа Инокентий Х, папа Лъв ХІІІ, кралица Мария Румънска, Теодор Рузвелт, Александра, кралица на Великобритания, кралица Елизабет ІІ като дете, крал Джордж VІ, френската поетеса графиня Ана дьо Ноай - пра-правнучка на Софроний Врачански, кардинал Мариано Рампола дел Тиндеро, роднина на Джулия Рампола дел Тиндеро, съпруга на Методи Лолов. Филип Ласло умира през 1837г.
Неговите наследници основават фондацията Philip Laszlo. Тя се занимава с изследването и разпространяването на неговото творчество.

Надявам се, че прекрасната идея на министър Вежди Рашидов за български Лувър ще се осъществи и вярвам, че посетителите ще могат да видят изкуството на големия художник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар