неделя, 3 януари 2010 г.

Каквито са хората, такива са и кучетата в България

Положението с бездомните кучета и домашните любимци в България е ужасно. Виновни са както политици и управници, така и гражданското общество.
Каква е ситуацията във Франция?
Роднини на семейството живеещи в Париж изпращат през 1923г. пощенска картичка. Картичката е необичайна, представлява паметник на кучешки гроб в Cimetiere des Chiens в предградие на Париж.

Тази година аз посетих този кучешки некропол. Той се оказа прекрасна градина с архитектурни шедьоври и много посетители. Историята е следната. Кметството в Париж през 1899г. издава наредба, която гласи, че домашните любимци, след тяхната смърт, не могат да бъдат изхвърлени, а трябва да бъдат заровени в гроб на отстояние минимум 100 метра от най-близката къща. Именно този закон дава повод на активисти от Френското дружество за защита на животните да поискат разрешение за откриване на гробище за домашни любимци. Разрешението е дадено.

Френският адвокат Жорж Хармоа и журналистката Маргарита Дюран са двигателите в изпълнението на този проект. Те възлагат на парижкия архитект Юджин Мала да изготви проект за входна врата в стил арт нуво. Отначало се закупува малко парче земя в предградие на Паржи, на левия бряг на Сена. Гробището е открито официално през 1899г.
Там се погребани множество домашни любимци - от кучета,котки маймунки, лъвове, та чак до риби.

На входа е величественият паметник на Бари. Той е санбернар, куче за спасителни акции, родено в Швейцария, през 1800г. и умряло през 1814г. по време на спасителна акция. Бари е спасил 41 човешки живота.

Друго куче - герой е Лулу. Неговият паметник е издигнат от благодарната майка на детето, което кучето е спасило от удавяне в река Рона през 1885г.
Впечатляващи са паметниците на полицейските кучета. Някой от тях са загинали при изпълнение на служебния си дълг.
Най-изящни от архитуктурна гледна точка са паметниците на кучетата звезди и кучетата на богаташи.

Такава звезда е кучето Рин Тин Тин, участвало в повече от 30 холивудски филма. През 1920г. тази кучешка звезда има собствено радио шоу. Тук се погребани домашните любимци на композитора Сен Санс, на Саша Гитри, на принцове, принцеси и кралски особи, а също и лъвът на Маргарита Дюран, една от основателките на гробището.
Гробовете на домашни любимци в момента са около 40 000. Френското правителство обявява гробищния парк за исторически паметник.

Обекта е любима дестинация за парижани, в търсене на зеленина и спокойствие. Много родители водят децата си, за да възпитат у тях добро отношение към животните. Посетители от цял свят се стичат в парижкото предградие.
Гробовете са покрити с цветя и играчки и аз усетих, че тези животни са обичани и не са забравени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар