понеделник, 30 май 2011 г.

Теодора Пейкова


Теодора Пейкова е една от най известните българки на миналото столетие.Тя има огромни заслуги за духовното развитие на българската жена.В последните години името й се свързва с кулинарното изкуство,но то е само част от нейната дейност.Нейният принос за издигане ролята на жените в обществото в началото на 20 век,тяхното образование,професионално развитие и приобщаване към европейските норми, е почти неизвестна днес.
Теодора Пейкова е родена в Бургас.Завършва гимназия в София,следва пиано в консерваториите на Виена и Брюксел.Посещава курсове по литература в Ecole Superieur в Брюксел,както и домакинските курсове"Beau mond",в същия град.
Пише разкази и импресии в много български вестници и списания-"Илюстрована седмица","Български войн","Народна отбрана".Владее няколко чужди езика и се занимава с преводаческа дейност.Превежда на български език-"Заветът на умиращата"от Емил Зола,"Ангелът на смъртта"от руския белетрист и философ Дмитрий Мережковски,"Престъпно желание"от Херман Зудерман,"Между пет и седем"от немската писателка Лизбет Дил(Liesbet Dill)и др.
Тази интелигентна и образована жена редактира и издава домакинското списание"Икономия и домакинство",заедно със съпруга си Стефан Пейков.Нейната концепция за домакинските списания:"попаднало в ръцете на малко образованата жена-то действа магически,тя преглежда модата,обръща страниците с бродерии,възхищава се от тях и по инерция продължава да чете и статиите с по сериозно литературно,медицинско ,социално и т.н. съдържание".
В продължение на четвърт век Теодора Пейкова,чрез своето списание присъства в българските домове от всички краища и социални групи на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар