четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Надя Ножарова,графиня дьо Наваро


Надя Матеева Ножарова е българска оперетна певица и актриса,изключителна красавица.
Името й се появи в няколко публикации,писани от хора,чули-недочули,разбрали-недоразбрали.Имаше и зрънце истина,но интерпретирано по неподходящ начин.
Надя Ножарова е изключителна жена, за която трябва да се пише с уважение.Тя е една преуспяла българка.
Красивото българско момиче започва кариерата си като оперетна певица едва на 17г(р.1918 в Плевен).Тя пее в Кооперативния театър,"Одеон" театър"България"в София.
Жени се за Ангел Сладкаров,един от основателите на оперетата в България.
Огромен е успеха й в"Продадена любов"-музика на Йосиф Цанков,либрето на Петър Увалиев.Оперетата е играна през 1937г. в театър"Одеон".
Заминава да следва пеене в Германия с финансовата подкрепа на Атанас Дамянов(медиен магнат).
През 1942г.играе главна роля във филма"Изпитание"с колосите на българския театър, актьорите Иван Димов и Кръстю Сарафов.
Развежда се с Ангел Сладкаров и се жени за аристократа граф Наваро,испански дипломат,живеят в Монте Карло.
След смъртта на съпруга си заминава за САЩ,следва нов брак с американския магнат, в областта на недвижимите имоти Сид Фарбер.
Една от най богатите българки в САЩ,Надя живее в разкош,но никога не забравя България и приятелите-българи,нейната щедрост е огромна.Близък нейн приятел и колега е певецът Банчо Банчевски,емигрант в САЩ.
Тя е светска дама с интереси в операта и изобразителното изкуство, известна меценатка.Информация,както и нейни снимки можете да видите,напишете:countess NADIA de NAVARRO-FARBER
През 1989г в нейния дом се снима филма"She Devil"с Мерил Стрийп.Публикациите за Надя Ножарова в американската преса са изключително ласкави,тази добра и щедра българка продължава да прави дарения,тя финансира спешно отделение в болница,близо до нейното жилище.Винаги се споменава нейният български произход.
Графиня Наваро е поредният пример на личност,забравена или неоценена в Родината.

6 коментара:

 1. БЛАГОДАРЯ!
  НАИСТИНА ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ,ЗА ОПИТА ДА ИЗЧИСТИТЕ ИМЕТО НА ЛЕЛЯ МИ НАДЯ НОЖАРОВА И ДА ПРИПОМНИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ЗА ПРИНОСА И В РАЗВИТИЕТО НА ОПЕРЕТНИЯ ЖАНР В БЪЛГАРИЯ,КАКТО И ЗА УЧАСТИЕТО И ВЪВ ФИЛМА "ИЗПИТАНИЕ".
  ФИЛМЪТ МОЖЕ ДА НЕ ОТГОВАРЯ НА СЪВРЕМЕНИТЕ НИ КРИТЕРИИ,НО НЕ СЛУЧАЙНО ДО ИМЕНАТА НА КОЛОСИ В БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР КАТО КРЪСТЬО САРАФОВ И ИВАН ДИМОВ Е НАДЯ НОЖАРОВА.
  НЕКА ТАЛАНТА И ЗАСЛУГИТЕ И КЪМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА ОСТАВИМ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ.
  В ЧИСТО ЧОВЕШКИ ПЛАН,ИСКАМ ДА КАЖА,ЧЕ ЖИВОТЪТ И ПОДНЕСЕ МНОГО ИЗПИТАНИЯ,КОИТО ТЯ ПРЕОДОЛЯ С ДОСТОЙНСТВО И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ СИ КАЧЕСТВА. НЕ ТИТЛАТА И БОГАТСТВОТО НА СЪПРУЗИТЕ,А ДУХОВНОТО И САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И СЕБЕУТВЪРЖДАВАНЕ, КАКТО И ПОСЛОВИЧНОТО И ТРУДОЛЮБИЕ И ДАДОХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ЗАЕМЕ ТАКОВА МЯСТО В ЖИВОТА, КОЕТО ДА И ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОМАГА И МОРАЛНО И МАТЕРИАЛНО НО САМО НА ТРУДОЛЮБИВИ ХОРА,КОИТО ОТ СВОЯ СТРАНА СЪЩО ПРОСЛАВИХА БЪЛГАРИЯ.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. ИЗКАЗВАМ ВЪЗХИЩЕНИЕТО СИ ОТ ВЪЛНУВАЩИЯ И ДОСТОЕН ЖИВОТ НА НАДЯ НОЖАРОВА!
   КАЗВАМ СЕ АНА АНДРЕЕВА И СЪМ ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ – ГРАД ЛОВЕЧ. РЪКОВОДЯ И КЛУБ ЗА СИСТЕМАТИЗИРАНЕ НА ИСТОРИЯТА НА УЧИЛИЩЕТО. УНИКАЛНА ИСТОРИЯ, ТЪЙ КАТО - ОТ СЪЗДАВАНЕТО МУ В 1881 ГОДИНА ДО ДНЕС - СЕ ПРОСТИРА ВЕЧЕ В РАМКИТЕ НА ТРИ ВЕКА. ПРЕДИ ДА СТАНЕ ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ Е БИЛО АМЕРИКАНСКИ ДЕВИЧЕСКИ КОЛЕЖ. ИМЕННО ТОВА УЧИЛИЩЕ Е ЗАВЪРШИЛА И НАДЯ НОЖАРОВА, А ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА Е ЗАПОЧНАЛА ТВОРЧЕСКАТА СИ КАРИЕРА.
   ОЩЕ ТУК ТЯ Е ИЗЯВИЛА СВОЯТА ДАРБА. УЧАСТВАЛА Е В ОПЕРЕТАТА „ГОРСКА ЦАРИЦА”, ПОСТАВЕНА ОТ ТОГАВАШНИЯ УЧИТЕЛ ПО МУЗИКА ЕВСТАТИ ПАВЛОВ. ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е ИЗНЕСЕНО НА 25.06.1932 ГОДИНА ПО ПОВОД ГОДИШНИЯ АКТ ЗА ЗАВЪРШВАНЕТО НА СЪОТВЕТНИЯ ВИПУСК. СВЕДЕНИЯТА ЗА НАДЯ НОЖАРОВА СА, ЧЕ Е ПРЕСЪЗДАЛА НЕПРИНУДЕНО И ЗАТРОГВАЩО ОБРАЗА НА ОТШЕЛНИКА.
   РАЗБИРА СЕ, ДАЛЕЧ СЪМ ОТ МИСЪЛТА ДА ТЪРСЯ В ТОВА СИМВОЛИКА – Т.Е. НЕ СРАВНЯВАМ ЖИВОТА Й С ОТШЕЛНИЧЕСТВО ОТ РОДИНАТА – А СЧИТАМ, ЧЕ ТЯ Е ЕДНА ОТ ГОРДОСТИТЕ НА ТОВА УЧИЛИЩЕ, КОЕТО ВЕЧЕ НАВЪРШИ 133 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ.
   В ТАЗИ ВРЪЗКА – КАТО РЪКОВОДИТЕЛ НА КЛУБ „РЕТРО И МОДЕРНОСТ – ТРАДИЦИИТЕ В РАЗВИТИЕ” - ТЪРСЯ НЯКОЙ, КОЙТО ОБЩУВА ИЛИ Е ОБЩУВАЛ С НЕЯ, ЗАЩОТО ЗА НАС СПОМЕНИТЕ Й ЗА УЧЕНИЧЕСКОТО ВРЕМЕ ТУК БИХА БИЛИ ОСОБЕНО ЦЕННИ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ - СЪС СВОЯ ТАЛАНТ ДА УЧАСТВА В ОПЕРЕТИ – ТЯ Е В ОСНОВАТА НА ДВЕ УНИКАЛНИ ТРАДИЦИИ В ГИМНАЗИЯТА НИ: НЯМА УЧИЛИЩЕ, КОЕТО - ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ ДО СЕГА – ЕЖЕГОДНО ДА РЕАЛИЗИРА ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА И ВСЯКА ГОДИНА ДА ОРГАНИЗИРА ПЕВЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ.
   И ДНЕС ИМА ПАНСИОН, В КОЙТО ЖИВЕЯТ ДЕЦАТА ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА БЪЛГАРИЯ; И ДНЕС УЧЕНИЦИТЕ – В ОСНОВНАТА СГРАДА – СТЪПВАТ ПО СЪЩИТЕ СТЪЛБИ, ПО КОИТО Е СТЪПВАЛА И НАДЯ НОЖАРОВА, КОГАТО Е ПРЕБИВАВАЛА ТУК. ТЕ ВЕЧЕ СА ИЗДЪЛБАНИ ОТ ДВИЖЕНИЕТО ПО ТЯХ НА ТОЛКОВА МНОГО ВЪЗПИТАНИЦИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ.
   СЧИТАМ, ЧЕ И ОТ НЕЙНА СТРАНА СПОМЕНИТЕ ЗА ОТМИНАЛОТО ВРЕМЕ СА СИЛНО ЕМОЦИОНАЛНИ, ЗАЩОТО ИМЕННО ТУК ТЯ Е НАПРАВИЛА ПЪРВИТЕ КРАЧКИ В УСВОЯВАНЕТО НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК И НА ОПЕРЕТНОТО ПЕЕНЕ!
   ИЗКАЗВАМ ВЪЗХИЩЕНИЕТО СИ СЪЩО ОТ ЕМОЦИОНАЛНОТО И ВЪЗДЕЙСТВАЩО ЕСЕ НА ROS MITRAL, ОЗАГЛАВЕНО „БЪЛГАРСКОТО СЛОВО В „ГРАДЪТ НА ЖЕРАВИТЕ”, НА КОЕТО ПОПАДНАХ СЛУЧАЙНО, ТЪРСЕЙКИ СВЕДЕНИЯ ЗА НАДЯ НОЖАРОВА.
   С УВАЖЕНИЕ И НАДЕЖДА ЗА ВРЪЗКА: Ана Андреева

   Изтриване
 2. АЗ СЪЩО БЛАГОДАРЯ. ТЯ Е И МОЯ ЛЕЛЯ. АС СЪМ БОЖИДАР СИНЪТ НА АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ НОЖАРОВ /ЮРИСТА/ ОТ ПЛОВДИВ. АКО НЯКОЙ ОТ РОДНИНИТЕ ПРОЧЕТЕ ТОВА МНОГО ИСКАМ ДА СЕ СВЪРЖИМ. ТОТКО ПОЧИНА А АЗ ЗАГУБИХ ВРЪКА С МНОГО ОТ РОДАТА.ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ. АЗ СЪМ В ПЛОВДИВ НА СТАРИЯ АДРЕС "ОБОРИЩЕ 11" БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО. 06 01 2012Г

  ОтговорИзтриване
 3. НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ НЕЩО ЗА ЛЕЛЯ ПАВЛИНА/ЛЕКАРКАТА/

  ОтговорИзтриване
 4. Зная че има добре запазено копие на филма-Изпитание...защо до сега не е показан никъде ?

  ОтговорИзтриване
 5. Здравейте, отдавна се интересувам от Надя Ножарова, защото издирвам информация с моя баба със същото име. За съжаление не знам много. Дядо ми Иван Ножаров от Пловдив е имал сестра Надя, която млада е имигрирала в Америка и е била актриса. Не твърдя, че това е тя. Ще се радвам, ако някой знае дали Надя Ножарова е имала брат.

  ОтговорИзтриване