понеделник, 21 юни 2010 г.

Йозеф Хохола



Йозеф Хохола е роден на 17.08.1845г. в Старо село - Храдик(Чехия). Първоначалното си образование получава в католическия манастир на Ордена на Редемтористите в Света гора в продължение на 6 години.
Музикалното си образование получава в Прага, като негови учители са капелмайстора Мелузин и Ян Павлис - директор на Военната музикална консерватория в Прага.
Хохола постъпва на работа в Будапеща при прочутия диригент Ханс Рихтер(Януш Рихтер 1843г.-1916г.),с него работи в продължение на 3 години.
След това свири в оркестъра на Карл Мюлер Бергхаус(Karl Muller Berghaus 1829-1907)в Ница и Лугано до 1879г., когато по препоръка на Ян Павлис е поканен от княз Дондуков-Корсаков за директор на бъдещето музикално училище в Лясковец, тъй като се предполагало, че Търново ще бъде столица на България. Когато Хохола пристига в България, плановете се променят и неговото първо явяване пред публика става в Търново, като диригент на Гвардейския оркестър по случай тържествата за избиране на Александър Батемберг за княз на България. В продължение на 5 години той е капелмайстор на едниствения щатен професионален български военен оркестър в София.
От 10.06.1879г до 10.06.1904г. Йозеф Хохола е диригент на гвардейската музика и се пенсионира след 25 години работа в България. Той е известен освен като диригент и като музикален педагог и композитор. През 1885г. по време на Сръбско-българската война той написва оркестровата творба "Боят при Гургулят".Йозеф Хохола умира през 1918г.

Коментар на автора: В последните години се пише много за приноса на чехите в българския културен, обществен, стопански и дори политически живот. Този принос е голям, но някак се пропуска факта да се отбележи, че той е взаимен, както от чешка, така и от българска страна. Българското правителство дава много добри заплати и сигурна работа на чешките специалисти, а също така за тях България е чудесен трамплин за по-нататъшната им професионална кариера в рамките на Австро-Унгарската империя, където съществува една много консервативна система за кариерно развитие и голяма конкуренция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар