сряда, 16 декември 2009 г.

Потомки на Софроний Врачански очароват Европа с ум,красота и талант

Софроний Врачански е име, скъпо за всеки българин.

Роден е през 1739г. в Котел. Той е български книжовник, духовник и будител. Канонизиран е от българската православна църква през 1964г.

Неговото светско име е Стойко Владиславов. Той има четири деца, синът му Цонко умира млад и оставя две сирачета - Стойко и Атанас. Стойко Цонков Стойков постъпва в колежа "Свети Сава" в Букурещ. Там той сменя името си на Стефан Богориди. Неговата кариера в Османската империя е постигната с много ум, съобразителност и не на последно място, чрез браковете на неговите дъщери. Стефан Богориди има седем деца - трима сина - Александър, Янко, Никола и четири дъщери: Анна, Смарагда, Хариклея и Мария.Смарагда се жени за молдовоския владетел Михаил Стурдза. След детронирането на мъжа й, те заминават да живеят в Париж, където имат прекрасен дворец.
Тяхната лятна резиденция се намира в Баден-Баден. По това време немският град е лятната столица на Европа, място привличащо световния елит, посещава го кралица Виктория император Вилхелм І Наполеон ІІІ Берлиоз Брамс и Достоевски
Смарагда е прекрасна домакиня, говореща няколко езика.Приемите в нейния дворец са блестящи
Тя има две деца, Михаил и Мария. Трагедия сполетява семейството, умира синът и, едва на седемнадесет години. Опечаленото семейство построява православният параклис "Стурца", едно произведение на архитектурното изкуство, в стил арт нуво.Смарагда кани известни архитекти скулптори и художници да декорират последното жилище на скъпото й дете Параклисът днес е паметник на културата в Германия. По-късно в него е погребана и самата Смарагда Богориди Стурдза.

Дъщеря й, Мария става съпруга на княз Константин Горчаков, син на руския канцлер Александър Горчаков. Преди няколко години, Сотбис продаде на аукцион портретът на Смарагда направен от бронз със сребърно покритие, дело на големия френски скулптор, Jules Clement Chaplain.
Мария Богориди се жени за Йоанис Фотиадис, който е член на една от най-могъщите неофанариотски фамилии. На нейната сватба присъства султан Абдул Меджид І, което е голямо събитие, тъй като от падането на Истанбул под османска власт, християнска къща не е била посещавана от турски султан. Йоанис заема високи държавни постове в Османската империя.

Хариклея се жени за Ласкар Кантакузино Паскано. Те имат една дъщеря, Адела Романтичната българка се развежда с румънския болярин и се жени за датския художник Максимилиан Нилсон. Тя умира в Неапол през 1860г.

Адела е красива, умна, своенравна и извънредно богата. Тя има два брака, вторият и мъж се казва Григорий Когълничану, племенник на румънския министър-председател, Михаи Когълничану. Тъй като мъжът й е зает с политика, Адела скучае двореца си в Яш. Тя има две страсти - покерът и скъпите бижута. Красавицата често пътува до Париж, Баден-Баден, Виенакъдето посещава казината. Страстта й към бижутата е толкова силна, че тя продава няколко големи имота, за да попълни богатата си колекция. Любимото й занимание е късно вечер да сложи всичките си бижута и часове наред да ги съзерцава в кристалното огледало на вечерно осветление. След една такава вечер, на сутринта прислугата я намира убита, а бижутата ограбени.

Анна Богориди се жени за дипломата Константин Мусурус. Той е дипломатически представител на Османската империя в Атина, Виена и тридесет години в Лондон. Като съпруга на висш дипломат в Лондон, Анна приема в резиденцията политици, британската аристокрация, музиканти и художници. Тя умира по време на приема даден от съпруга в чест на султана.

Нейната дъщерия Ралука е блестяща пианистка. Ралука Мусурус си съперничи за професионалното внимание на големия полски пианист Игнат Падаревски с Джени Джером, майката на Уинстън Чърчил. В това съперничество вероятно победителка е Ралука, тъй като големия полски музикант и посещава няколко свои произведения. Ралука се жени за принц Григорий Басараба Бранкован. През зимата Ралука( princess Ralouka Bessaraba Brancovan) живее в Париж, а през лятото във вила Басараба на брега на Женевското езеро. Нейни гости са Марсел Пруст, Едуард VІІ и много други имена на деня. Ралука е амбициозна и властна майка. Тя има три деца, най-известното от които, поетесата Анна дьо Ноай. В кръвта на тази голяма френска поетеса, освен гръцка и румънска кръв, тече и българска, тъй като тя е потомка на Софроний Врачански. Този факт не се споменава и за най-голямо съжаление почти не се знае в България.

Надявам се, че тази статия ще събуди любопитсвото на историци, генеалози и писатели.

1 коментар:

  1. Надявам се, че тази статия ще събуди любопитството на историци, генеалози и писатели.

    Щеше да събуди... ако имаше истински историци, генеалози и писатели.

    ОтговорИзтриване