вторник, 15 декември 2009 г.

Михаил Пъдев

Внучка на британски министър-председател се жени за български журналист

Романтичната история между Присила и Михаил прилича повече на холивудски сценарии отколкото на реалност, но тя е факт и завършва с брак. Всичко започва в Бейрут по време на Втората световна война. Тя е на 23, а той на 28 години. Те са една от най-атрактивните и коментирани двойки в периода на техния брак.

Принцеса Присила Бибеско е дъщеря на принц Антоан Бибеско, румънски дипломат и на Елизабет Аскуит, дъщеря на британския министър председател Хенри Аскуит. По бащина линия тя е потомка на принц Александър, последния владетел на Влашко. Дядо и по майчина линия е Хърбърт Хенри Аскуит министър председател на Великобритания в периода 1908-1916. Присила е красива, богата и очарователна. Тя е родена в Лондон през 1920 година, нейни кръстници са най-близкия приятел на баща й,писателя Марсел Пруст и английската кралица Александра. Младата дама живее както в Лондон така и в Париж, където семейство Бибеско притежава една от най-красивите къщи. Обявяването на Втората Световна война я заварва в Румъния. Присила заминава за Бейрут, където работи за Сикрет Сървис, под прикритието на журналист във вестник Ийстърн Таймс. Тя доставя ценна информация за съответния отдел на Сикрет Сървис.

Михаил Пъдев е роден в София през 1915г. в семейство на инж. Димитър Пъдев. Живее в София на ул."Хан Крум" 35.Завършил е Американския Колеж в Симеоново, както и по малката му сестричка Полин. Започва работа като журналист при Тодор Кожухаров-Копейкин във в-к "Слово"Работи като кореспондент на в-к"Таймс" в България. Член е на Дружеството на столичните журналисти.След започването на войната той застава на страната на Съюзниците. Счита себе си за антифашист. През 1941 правителството на Богдан Филов създава лагера Гонда вода близо до Асеновград. Михаил е един от първите итернирани в този лагер, заедно с други симпатизанти на англо-американците. Няколко месеца по-късно той е освободен и заминава за Египет.

Любовната история между Присила и Михаил започва на английски кораб на път от Бейрут за Лондон. Красивата принцеса и тъмнокосия строен българин решават да се оженят. Присила приема името на съпруга си и вече се казва Присила Пъдев. Бракът продължава от 1944 до 1946г.
Михаил е млад и амбициозен, талантлив журналист и желае да напуснат Европа и да се установят в САЩ. Там той смята да постигне своята американска мечта в професионалната си кариера. Присила е прекалено свързана със стария континент и така двамата се разделят. Той заминава за САЩ, а тя се установява в Париж.

В Париж тя живее в красива наследствена къща на Ке дьо Бурбон 45. Къщата е архитектурен шедьовър, а отвътре е декорирана от известния художник Едуар Вилар. Тя живее на първия етаж заедно с братовчедката си ,румънската писателка ,принцеса Марта Бибеско, останалата част дава под наем. Доходът от наемите й осигурява приличен живот. Всички имоти в Румъния са конфискувани от новата власт. Тя води активен светски живот и понякога работи като преводач, например превежда "Екатерина Дългорука" на английски. Има няколко дискретни любовни истории, като най-известната е с писателя Артур Кьостлер. През 1958 Присила се жени за 12 години по-младия Саймън Ходжсън. Бракът не е особено щастлив. Въпреки, че е по-млад от нея ,той умира и тя остава вдовица. Принцеса Присила Бибеско умира в Париж през 2004 на 84 години без поколение.

Михаил Пъдев трябва да се бори сам за живота и кариерата си, той не притежава наследство и покровители сред световния елит. Пристрастен към политиката той прави кариера като политически журналист и анализатор.През 1948 в САЩ емигрира и сестра му Полин,неин съпруг е известния учен проф. Любомир Делин. Политическата обстановка след Втората световна война се променя бързо. Източна Европа остава под руско влияние ,бившите съюзници стават врагове. Познанията на Михаил за ситуацията на Балканския полуостров са ценни. Той пише няколко книги, между които: автобиографичната "Бягство от Балканите", "Маршал Тито" и други. Негови статии излизат редовно в американското списание Counter Spy, което излиза от 1973 до 1984. Той работи като редактор на международната секция на Индианаполис Стар. Професионалните качества на Михаил Пъдев са високо ценени от неговите колеги и той работи до края на живота си. Умира през 1989 в Вирджиния, САЩ,за съжаление без да дочака промените в България.Михаил Пъдев е незаслужено забравен в Родината си,няма преведена на български негова книга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар