понеделник, 16 януари 2012 г.

Рекламата в България и фабрика Матей Недков


Историята на рекламата в България,отбелязва фабриката на Матей Недков, с една от най оригиналниhttp://www.blogger.com/img/blank.gifте реклами.
Матей Недков е типичен представител на проспериращ търговец,фабрикант и новатор,след Освобождението.Почтенност,трудолюбие,любознателност и спестовност,качествата,отличаващи българската буржоазия в тази епоха.
Роден през 1872г.,в село Угърчин,Ловешко,младият мъж се заселва във Варна.Открива малък магазин за кинкалерия и парфюмерия.Бързо открива нишата в пазара и започва да продава бои за вълна.
Жени се за Надежда Екимова(1882-1960) от Габрово.
Връзките с габровските текстилни фабриканти допринасят до разширяване на търговската му дейност-боядисване на прежди и дрехи.Племеникът на жена му,Еким Н.Екимов(1897-1986)е привлечен на работа.Младежът е завършил Търговската гимназия в Свищов,владее немски и френски.Има стаж в габровските фабрики на Тотю Пантев и братовчеда Пенчо Гатев,собственик на фабрика"Александър".
Така създадената през 1908г.еднолична фирма на Матей Недков,се преобразува в събирателно дружество.
Синът на Матей Недков,д-р Недко Недков се връща с докторат по финансии и статистика от университета във Франкфурт на Майн.Дейността на фирмата се държи от семейството.Тя непрекъснато се разширява след смъртта на стария Недков.Фабриката е обурудена с модерни немски машини,боите и хикалите се внасат от Германия.Разкрити са представителства и магазини в почече от 40 български града.
Магазина и кантората в София, се намира срущу Руската църква,на бул.Цар Освободител.
Д-р Недко Недков открива кантора в Букурещ,където търгува с дървен материал,нефтопродукти и захар.
Дейността на фабриката и магазините е поета от Еким Екимов.Услугите -химическо чистене,пране,гладене и боядисване, стават все по популярни в България.Клиентелата расте,приходите също.В цялата страна става известно прочутото "мазно петно",рекламата на фирмата.Тя е изключително авангардна и оригинална,днес след 80г.,тя може да бъде използвана с голям успех.
Конкуренцията на братя Ландау,другите играчи на пазара за химическо чистене е преодоляна.Водят се преговори за купуване на тяхната фабрика, за 6000000 лв.
През 1944г.тези планове рухват.
През 1947г.фабриката на Матей Недков във Варна е национализирана,заедно с всички активи.Директор на фабриката става работника-комунист, Христо Хълчев.Собствениците трябва да напуснат фабриката за 2 часа.Така завършва делото на Матей Недков ,бедно момче,успяло да забогатее,а неговите наследници да създадат търговска империя в областта на химическото чистене в България.

2 коментара:

  1. Изключително интересно! Очарована съм от блога! Браво!!

    ОтговорИзтриване
  2. браво на дядо ми, за съжаление всичко бе попиляно от "другарите"

    ОтговорИзтриване