петък, 29 юли 2011 г.

Австрийското католическо училище"Санта Мария"в София


Австрийското католическо училище "Санта Мария" в София е създадено в началото на миналия век от Францисканския католически орден.
То се помещава в голяма и красива сграда на ул."Гургулят"1.След затварянето му през 1947г.в сградата се настаняват различни държавни учреждения,години наред до ден днешен, приютява Националната спортна академия.
Учебната програма на "Санта Мария"включва детска градина,основно и средно образование,съгласувано с Министерство на народното просвещение.
Училището е смесено-мъжко и женско и наброява около 1000,ученика,предимно деца от средната класа,съществуват и стипендии за бедни,но способни деца.Обучението е на немски език,съобразено с българската образователна система.Изучават се френски и английски език,като преподавателите са от Френския и Американския колеж в София.В двора на училището се помещават две сгради-стара и нова.
През Втората световна война,по време на бомбардировките през 1944г.старата сграда е разрушена,ценни книги и архив е унищожен,дадени са и човешки жертви. Възпитаничка на "Санта Мария"е българската майка Тереза-г-жа Донка Паприкова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар