понеделник, 31 май 2010 г.

Изгрява българска звезда...Виола Есен
"Изгрява българска звезда..." така вестник "Утро" от 1927г. представя младата българка Елена Колчагова. Тя е избрана за кралица на тържествата на българските емигранти в Ню Йорк по случай празника на "Св. Кирил и Методий" през същата година. Малката българка е танцувала най-добре хора и ръченици.

Прогнозата на вестник "Утро" се оказва вярна, няколко години по-късно, малките български крачета, потропвали ръченица ще се вият грациозно на американските балетни сцени.

Елена Колчагова е родена в град Сейнт Луис, Мисури, САЩ през 1919г. в семейството на емигранти от град Банско, България. Мария и Асен Колчагови от рано забелязват таланта на своята дъщеря. Тя пее и танцува прекрасно. Родителите й решават да се преместят да живеят в Ню Йорк, където тя може да получи по-добро образование. Елена започва да посещава известното частно балетно училище на руския хореограф Михаил Мордкин. Той е безспорен авторитет в областта на балетното изкуство, партньор на великата Анна Павловна, пресъздал много образи на балетната сцена като танцьор. Изключителните качества на Елена карат Михаил Мордкин да и отделя по-голямо внимание по време на обучението и неговите очаквания за успех се сбъдват. Елена Колчагова приема артистичното име Виола Есен. През сезона 1937-1938 на премиерата на неговия балет "All American Ballet" Луси Чейс и Виола Есен се представят блестящо и културната общественост на Ню Йорк е впечатлена от техния талант. Много са образите пресъздадени за да бъдат изброявани, ще спомена само нейното участие в балета "Себастиан" по музика на Джанкарло Меноти, партньор на Виола е изключителния танцьор Francisco Moncion. Дълго време се задържа на сцената и балета Hollywood Pinafore, където партньор на Виола е Robert Chetwood.

Виола Есен е свързана предимно с балетното изкуство и Бродуей, но тя участва и в няколко игрални филма от които най-известен е "Спектъра на розата" през 1946г. Бен Хехт, продуцент, сценарист и режисьор възлага ролята на младата балерина надявайки се, че тя ще повтори успеха на британската балерина Мойра Шиърър в "Червените обувки" по приказката на Кристиан Андерсен. Виола има всички качества като външност и грациозност като балерина да бъде дори по-добра от Мойра. За неин партньор е избран големият балетист Иван Киров, участват също Джудит Андерсен и Михаил Чехов. За съжаление филмът е финансова катастрофа,въпреки това и до днес ценителите на филмовото изкуство продължават да коментират брилянтното представяне на балерината. Кариерата на Виола Есен е фокусирана на балетния подиум и нейното участие във филми е едно допълнение към артистичния и репортоар. През 1955г. тя участва в телевизионната продукция "Песен от пустинята" на Макс Либман, в ролята на Азури. Тя участва в телевизионния сериал "Toast of the Town", заедно с Ед Съливан (шоуто на Ед Съливан), където играе самата себе си като балерина.

Българският художник Кирил Василев, емигрирал в САЩ рисува балерината през 1937г. Приятелство свързва двамата българи с легендарния маркиз Жорж Де Куевас. Виола е свързана с него професионално - играе в "Grand ballet du Marquis de Guevas", а Кирил Василев рисува един от най-добрите портрети на маркиза. Жорж Де Куевас е роден в Чили, балетен импресарио и хореграф. Женен е за Маргарет Рокфелер Стронг, любимата внучка на Джон Рокфелер.

Виола Есен, Кирил Василев и Жорж Де Куевас са млади, красиви, амбициозни и решили да покорят света. Тримата постигат големи професионални успехи, като най-голям е шанса на Куеваз, тъй като освен личните си качества и харизма, той разполага с парите на Рокфелер. През 50те години Виола се омъжва са известния американски актьор Габриел Дел, познат в България с участието му в телевизионния сериал "Бар на ъгъла". Те двамата имат син, роден през 1956г., чието име е Бо Дел Векио.

Виола Есен е име познато на почитателите на балетното изкуство. Тя е една от създателките на американския балет, нейното име фигурира във всички справочници, книги и учебници, отразяващи историята на американското балетно изкуство и навсякъде тя е представена като балерина от български произход. Тя винаги е афиширала своя български произход, говорила е прекрасно български и много от нейните приятели са българи,така както Виола не забрави никога България нека и ние не я забравяме. Тя умира на 16.01.1970г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар