сряда, 7 април 2010 г.

Уйлям Палгрейв -първият британски консул в България

Уйлям Палгрейв се представя в двореца на 23 юли 1879г и става първия официален представител на Обединеното кралство и на кралица Виктория в Княжество България.
Пътешественик,арабист и дипломат, той е роден през 1826г в Уестминстър,Англия в семейството на сър Франсис Палгрейв и Елизабет Търнър.

Баща му е известен английски историк,роден като Франсис Ефраим Коен и при брака си с дъщерята на банкера Търнър сменил името и религията си.Семейната среда на бъдещия дипломат повлиява силно на неговите интереси.Негови братя са:Франсис Търнър Палгрейв-поет,литературен критик,автор на "Златните съкровища на Палгрейв",Робърт Инглис Палгрейв-икономист,редактор на списание"The Economist",автор на "Речник на Палгрейв по политическа икономия",сър Реджинал Палгрейв-адвокат,секретар на Камарата на общините,получил баронска титла през 1892г от кралица Виктория.

Уилям завършва колежа Тринити в Осксфорд. Първата му работа е в Индия на военен пост в пехотата.По късно той приема католицизма и става свещеник от Ордена на йезуитите,като пътува в Индия и Сирия като мисионер. Изследва Арабския полуостров с подкрепата на Наполеон III,като се представя за мюсюлманин,преоблечен е като дервиш.След едногодишно пътуване в Арабия се връща в Европа и издава книга с описание на пътешествията си .Тя става бестселър и се преиздава много пъти.

През 1865г.той се отрича от католицизма и постъпва на работа в Британското външно министерство.Назначен е за консул в Сухуми през 1866г.,а година по късно в Трабзон,през 1873 г. е британски консул на Свети Томас.Следва назначение на Балканския полуостров в България,после в Банкок и последната му работа като пълномощен министър в Уругвай,където умира през 1888г.

Неговите книги се издават и днес,те са интересен източник,както за специалисти ,така и за обикновения читател,за съжаление не са преведени на български език.Освен книгите за пътешествията му (член е на Британското географско дружество) по известни са том с есета "Одисей","Херман ага","Холандска Гвинея","Есета по въпрси от Източна Европа" и др.

Големият български политик Марко Балабанов пише за срещите си с Уйлям Палгрейв(William Palgrave)следното:"При изработването на Конституцията на Княжество България държавите, подписали Берлинския договор бяха изпратили в Търново,съгласно тоя договор свои специални представители.

Особено забележителен между тях по своята оригиналност беше английският представител Палгрейв. Той зорко следеше всички постъпки и движения на народните представители. Той се беше запознал отблизо с по видните от тях.Една вечер беше ни поканил на чай.Между другото той внушително питаше дали е основателен слухът,че българите кроели да изберат за български княз румънския кралКарол,като прибавяше да каже,лично от себе си,че това нямало да бъде зле за България,а щяло да се погледне с добро око и от Великите сили.В своята проницателност той предвиди много неща по отношение към започнувания наш държавен живот,и много неща се сбъднаха отпосле действително тъй,както ги беше той предвидил,насмалко да кажа пророкувал."
Марко Балабанов е тъст на д-р Стоян Данев,председател на Прогресивно-либералната партия в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар